'Spelcomputerverkoop flink gedaald'

In juni zijn in Amerika veel minder spelcomputers over de toonbank gegaan dan in dezelfde maand vorig jaar. Naar schatting werden er 1,36 miljoen spelcomputers aan de man gebracht. Dat is een daling van 21 procent. Dat stelt marktanalist Michael Pachter van investeringsmaatschappij Wedbush tegenover gamevakblad MCV.

Pachter loopt met deze uitspraken vooruit op de officiële verkoopcijfers die marktonderzoeksbureau NPD nog bekend moet maken. De verkoop van draagbare spelcomputer is volgens de analist het minst geschaad met een verval van vijftien procent. Het aantal verkochte televisiespelcomputers zou echter met zeker 24 procent gedaald zijn.

Fabrikanten zouden spelcomputers goedkoper moeten maken, vindt Pachter. Daardoor zou de verkoop van bijvoorbeeld de Xbox 360 en Playstation 3 weer aantrekken. Ook de softwareverkoop is gebaat bij goedkopere spelcomputers. Bij een prijsdaling van vijftig dollar stijgt de vraag naar software naar schatting met vijf procent.

In ieder geval Sony en Microsoft laten na de zomer hun spelcomputers in prijs zakken, zo is de verwachting. Hoe concurrent Nintendo daarop reageert, zou volgens verschillende analisten van afhangen het moment waarop het Japanse bedrijf zijn nieuwe spelcomputer, de Wii U, op de markt wil brengen. De Wii U moet ergens volgend jaar in de schappen komen te liggen.