Aanslag op gasdistributiestation Sinaï

In de Sinaï-woestijn is dinsdagochtend een aanslag gepleegd op een gasdistributiestation. Het station hoort bij de pijpleiding waardoor aardgas van Egypte naar Israël en Jordanië wordt gepompt. Vorige week was de leiding ook het doelwit van een aanslag.

Het station stond in het stadje El-Arish, vijftig kilometer van de grens met Israël. Zeker vier gewapende mannen dwongen de bewakers te vertrekken en bliezen het station vervolgens op. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De gasleiding is vaker het doelwit van sabotage. Sinds de val van de Egyptische president Hosni Mubarak, in februari van dit jaar, is er nu vier keer een aanslag op de pijpleiding gepleegd. Tot dusverre zijn deze aanslagen niet opgeëist. In het verleden hebben in de Sinaï wonende bedoeïenen de leiding aangevallen, maar ook islamisten die gekant zijn tegen het vredesverdrag met Israël worden gezien als verdachten.

De Israëlische minister van infrastructuur Uzi Landau zei dat de aanslagen een bedreiging beginnen te vormen voor de Egyptisch-Israëlische betrekkingen. "Dit was een anker, vanuit economische oogpunt misschien wel het belangrijkste element van onze vredesovereenkomst met Egypte, en het wordt langzaam, langzaam uitgehold", zei Landau.


Aanslag op gasdistributiestation Sinaï (Foto: Novum)