Achttien jaar cel voor brandmoord Zeist

Een 29-jarige vrouw uit Arnhem moet achttien jaar de cel in voor de Zeister brandmoord. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de Arnhemse daar in december 2009 op een galerijflat een andere vrouw in brand stak.

De vrouw overgoot het slachtoffer met een brandbare vloeistof en stak haar in brand. Ze overleed kort daarna in een ziekenhuis. De Arnhemse zou jaloers op het slachtoffer zijn geweest omdat die met een man zou gaan trouwen die zij leuk vond.

De rechtbank sprak van een 'gruwelijke en wrede' moord. "De verdachte heeft het slachtoffer, met wie ze geen enkel aanwijsbaar conflict had, op koelbloedige wijze gedood", aldus de rechtbank. Daarmee heeft ze de nabestaanden 'onherstelbaar, ondraaglijk en levenslang leed toegebracht'.

Volgens een psychiater had de vrouw depressieve klachten, maar is er geen verband tussen een stoornis en de moord. Wel zei een psycholoog van het Pieter Baan Centrum dat de vrouw klem zat tussen twee culturen. Ze is afkomstig uit Afghanistan.

Het Openbaar Ministerie had 23 jaar cel geëist. De rechtbank komt op 18 jaar omdat voor enkelvoudige moorden meestal celstraffen tussen de 12 en 18 jaar worden opgelegd. De rechters gaan daarbij uit van de bovengrens omdat het 'voorzienbare lijden' van het slachtoffer de Arnhemse er niet van heeft weerhouden de vrouw in brand te steken. Ook rekent de rechtbank het haar aan dat ze niets heeft gezegd over het motief voor de moord.