CD: Within Temptation - The Unforgiving

Een release die zeker niet onopgemerkt voorbij mag gaan, is de nieuwe cd van Within Temptation. Onze trots op het gebied van symfonische metal/rock is nog steeds een van best verkopende Nederlandse artiesten in het buitenland. Met het verschijnen van The Unforgiving valt dus een enorme eer hoog te houden.

Je kunt niet anders zeggen dan dat de verwachtingen hooggespannen waren. Na een live-album en een mooi akoestisch uitstapje, heeft het vier jaar geduurd eer dit nieuwe volwaardig studioalbum verscheen. En eigenlijk kun je nu al van een succes spreken. De plaat verkoopt zowel nationaal als internationaal goed en de pers is lovend. En zelfs ondergetekende, de grootste scepticus op het gebied van female fronted symfonic metal, kan niet anders concluderen dan dat dit een prima schijf is. Het is een album dat blijft boeien omdat er veel spanning in de nummers zit. Het zal grotendeels te maken hebben met het feit dat we hier met een conceptalbum van doen hebben.

Het idee van het album is gebaseerd op een strip van tekenaar Romano Molenaar (o.a. Witchblade en X-Men) en is min of meer in opdracht van de band geschreven door Steven O'Connell (BloodRayne). Het is een duister fantasieverhaal met tal van vreemde wezens. The Unforgiving is het eerste deel uit een verder nog te verschijnen reeks, die je in ieder geval via de eigen site van Within Temptation kunt aanschaffen. Het verhaal wordt verteld door het personage Mother Maiden. Zij is te horen op het intro van deze cd, 'Why Not Me'. Bij het verhaal horen ook drie korte fimpjes, de eerste hiervan is hieronder te zien.

Natuurlijk, zijn er herkenbare ingrediënten op deze cd te horen, het bombastische, de melancholie, en de catchy poppy zanglijnen, maar er zit veel meer spanning in de songs. Zo wordt op 'In The Middle Of The Night' het tempo heerlijk opgeschroefd, krijgen we powerriffs te horen, en kent het nummer een imponerend slotstuk. Het daaropvolgende 'Faster' zullen de meeste inmiddels wel kennen, een prima single, die de grootste hit 'Ice Queen' naar de kroon weet te steken. Na een sfeervolle ballad 'Fire and Ice' is het de beurt aan het geweldige, 'Iron'. Vooral het gitaarwerk met aanstekelijke twinpartijen vormt op dit nummer een eerbetoon aan Iron Maiden, en hoe!

Na een meer vertrouwd nummer als 'Where Is The Edge', krijgen we met 'Sinéad' een uitstapje naar de elektro pop. En dat valt zeker niet verkeerd uit, want de herkenbaarheid van de band gaat niet verloren. Met 'Lost' en 'Murder' komen we als vanouds terug in idyllische sferen, net als met de afsluiter. Daarvoor zit het dreigende 'A Demon's Fate' wat een prima staaltje up-tempo symfonische metal is. Halverwege wordt het nummer verder opgestuwd door de heerlijke dubbele bas. Wat dat betreft is het drumwerk op deze cd toch wel prima in orde. De nog vrij onbekende Zweedse sessiedrummer, Nicka Hellenberg, is hier overigens voor verantwoordelijk. Stephen van Heastregt, drummer sedert 2002, legde vorig jaar de stokken neer na de theatertour. Inmiddels is Mike Coolen als nieuwe vaste drummer aangesteld.

Met The Unforgiving heeft Within Temptation een ijzersterke plaat aan hun discografie toegevoegd. De band klinkt geïnspireerder en creatiever dan ooit. Deze koers bewandelend, ligt er nog veel in het verschiet voor wat betreft hun carrière.