Tientallen bijbanen rechters niet vermeld

Van tientallen rechters zijn hun bijbanen niet in het register nevenfuncties te vinden. Ook is er niemand die controleert of de rechters wel al hun nevenfuncties opgeven, concludeert het Financieele Dagblad woensdag uit eigen onderzoek.

De Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak reageert in de krant teleurgesteld. Ze gaat haar leden vragen zo snel mogelijk te controleren of al hun functies in het register staan.

Rechters zijn verplicht om al hun nevenfuncties te vermelden. Zo moet belangenverstrengeling worden voorkomen. Sinds 2002 worden de nevenfuncties opgenomen in een digitaal register dat toegankelijk is op rechtspraak.nl.

Het overzicht is echter niet actueel en sommige bijbanen zijn niet terug te vinden. Zo vermeldde een Haagse rechter niet dat zij bestuurder is bij een stichting voor ex-gedetineerden in Leiden.

Ook geven veel rechters cursussen of maken zij deel uit van een geschillencommissie. Twee plaatsvervangers voor rechters die niet hadden vermeld dat ze advocaat en hoogleraar zijn.

Voor buitenstaanders is het volgens de krant lastig na te gaan of een rechter alle functies heeft opgegeven. Het digitale register geeft geen voornamen of geboortedata.