Europa akkoord met bodyscanners

Het Europees Parlement stemt, onder voorwaarden, in met het gebruik van bodyscanners op Europese luchthavens. Passagiers moeten wel het recht krijgen om een bodyscan te weigeren en de beelden mogen niet worden opgeslagen.

Zo mag een weigering van de scan ook niet leiden tot ‘een verdachtmaking van de passagier’. Als een reiziger een scan weigert dan zal hij op een andere manier gecontroleerd worden, hij zal zich bijvoorbeeld moeten laten fouilleren en langs een metaaldetector moeten. De bodyscan zal voor iedere passagier gelden, Europese anti-discriminatieregels verbieden de toepassing voor alleen specifieke bevolkingsgroepen.

Brussel is het erover eens dat het gebruik van bodyscanners de veiligheid kan verhogen, maar de volksgezondheid mag niet in het geding komen. Daarom mag alleen gebruikgemaakt worden van apparatuur die gebruiktmaakt van 'millimetergolven', röntgenapparatuur is uitgesloten. Om de privacy en waardigheid van reizigers te waarborgen, mag de scanapparatuur geen beelden opslaan, er mag zelfs geen opslagmogelijkheid zijn.  Ook zal er gebruikgemaakt moeten worden van standaard afbeeldingen, waarbij specifieke lichamelijke kenmerken niet zichtbaar zijn.

Het gebruik van bodyscanners is al jaren een heet hangijzer in Brussel, maar nu is de kogel dan eindelijk door de kerk. Binnen niet al te lange tijd komt de Europese Commissie met een aantal richtlijnen en voorstellen voor het gebruik van bodyscanners. Daarnaast wordt ook bekeken of het vloeistofverbod afgezwakt of zelfs afgeschaft kan worden.