Subsidies ouderen- en patiëntenclubs geschrapt

Patiënten- en gehandicaptenorganisaties raken bijna de helft van hun subsidie kwijt en ouderenorganisaties alles. Het gaat om een besparing van structureel 220 miljoen euro. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) stellen woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat dit noodzakelijk is.

Nederland telt ruim tweehonderd patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties. Uit evaluaties en onderzoeken zou blijken dat ze effectiever en efficiënter kunnen werken. Professionelere organisaties van voldoende grote omvang kunnen met minder, maar doelgerichtere subsidies blijven opkomen voor hun leden, vinden de bewindsvrouwen.

Ouderenorganisaties ontvangen helemaal geen subsidie meer. Ouderen met een specifieke aandoening kunnen zich aansluiten bij een bestaande patiënten- of gehandicaptenorganisatie.

Verder gaat het preventie- en gezondheidsbeleid op de schop. Zo worden er geen algemene massamediale campagnes meer gevoerd en wordt het budget voor preventie- en leefstijlonderzoek teruggebracht. Naar onderzoek dat onvoldoende praktisch toegepast kan worden, gaat geen geld meer.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) noemt de maatregelen 'kortzichtig' en 'uiterst onverstandig' gezien de vergrijzing en het toenemend aantal chronisch zieken, dat inmiddels twee miljoen bedraagt. Patiëntenorganisaties zouden hierdoor ernstig verzwakken, waarschuwt de belangenorganisatie.

Patiëntenorganisaties zijn vaak betrokken bij het verbeteren van de patiëntenzorg. "Door de immense bezuiniging komt het uitvoeren van deze cruciale taken in gevaar. Bovendien zullen er zeker organisaties failliet gaan", zegt directeur van de CG-Raad Ad Poppelaars.

De bezuiniging op de koepels lijkt een poging om belangrijke criticasters van overheidsbeleid monddood te maken, stelt hij. De CG-Raad wijst bijvoorbeeld al enkele jaren op de voortdurende inkomensachteruitgang voor chronisch zieken en gehandicapten en op de verschraling van de gezondheidszorg.

De koepel van ouderenorganisaties CSO verliest zijn subsidie van ongeveer vier ton en stelt in een reactie dat dat het einde van de koepel betekent. Ook de Unie KBO, PCOB, NOOM, Nehob en andere ouderenorganisaties raken hun al eerder ingekrompen rijkssubsidie kwijt.

De ouderenorganisaties gaan de Tweede Kamer vragen het belang van een goed georganiseerde ouderenbeweging in subsidie tot uitdrukking te brengen. Zo'n achthonderdduizend ouderen zijn aangesloten bij een ouderenorganisatie.