Amsterdam doet aangifte van lekken N/Z-lijn

De gemeente Amsterdam heeft aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke stukken over de Noord/Zuidlijn. De aangifte dateert van eind april, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Het Parool-journalist Bas Soetenhorst citeert in zijn vorige maand verschenen boek Het Wonder van de Noord/Zuidlijn uit de geheime notulen van veertig verhoren die de Amsterdamse gemeenteraad in 2009 hield tijdens een raadsenquête. Degenen die werden verhoord, waren in de veronderstelling dat hun verklaringen geheim zouden blijven.

De conclusie van de enquêtecommissie was eind 2009 dat de gemeente in 2002 nooit had mogen besluiten tot de aanleg van de metrolijn. Bij de publicatie liet de gemeente al weten te overwegen aangifte te doen.

In het boek wordt de stelling verdedigd dat de aanleg van de metrolijn al jaren in een wurggreep wordt gehouden door vermoedens over grootschalige bouwfraude. Over de integriteit van meerdere betrokken aannemers zijn twijfels, schrijft Soetenhorst. Een ingewijde spreekt in de krant van een 'tikkende tijdbom', die ontploft zodra er een klokkenluider opstaat.