Eindhoven steunt PSV met 48 miljoen euro

PSV ontvangt van de gemeente Eindhoven een lening van 48 miljoen euro. Dat heeft SP-raadslid Bianca van Kaathoven woensdagochtend aan BNR laten weten. PSV lost de komende veertig jaar jaarlijks ruim twee miljoen euro van die lening af. De grond waarop het PSV-stadion staat en trainingscomplex De Herdgang dienen als onderpand.

Een woordvoerder van PSV ontkent vooralsnog de financiële steun van de gemeente. Wel staat er later op woensdag een persconferentie van de gemeente Eindhoven en algemeen directeur Tiny Sanders van PSV op het programma. PSV had bij de gemeente aangeklopt voor steun vanwege de precaire financiële situatie.

De Brabantse club zit sinds enige tijd in de financiële problemen, mede veroorzaakt doordat de club voor het tweede jaar op rij miljoenen uit de Champions League misloopt. In het seizoen 2009-2010 leed PSV al een verlies van 17,5 miljoen euro.

Update 16:54 uur

PSV heeft bekend gemaakt dat de club het structurele gat in de begroting van twintig miljoen euro op meerdere manieren wil gaan dichten. Zo moeten de inkomsten omhoog en de uitgaven naar beneden. Van de tien miljoen aan extra inkomsten is al minimaal de helft ingevuld door extra sponsoren aan te trekken. Ook aan de kostenkant zal tien miljoen bespaard moeten gaan worden. Dit wordt ingevuld door vier miljoen op de spelerssalarissen te korten, twee miljoen op de financiering en vier miljoen door wijzigingen in de organisatie. Voor dit laatste deel is een plan opgesteld waarbij de kosten met 3,7 miljoen teruggebracht worden en de opbrengsten verhoogd worden. Tot slot zullen veertien banen gaan verdwijnen, veelal door natuurlijk verloop.

PSV gaat het eigen vermogen weer op peil brengen door 75 miljoen euro aan te trekken. De gemeente Eindhoven koopt voor 48,4 miljoen euro de grond die PSV bezit, waardoor de club nu voor de erfpacht moet betalen. Verder leent hoofdsponsor Philips de club twintig miljoen euro en stoppen een aantal regionale ondernemers de komende vijf tot acht jaar tien miljoen in de club om het eigen vermogen te vergroten. Hiermee zal het eigen vermogen 65 miljoen euro gaan bedragen.

De gemeente Eindhoven benadrukt in een persbericht dat er bij de overname van de grond onder het Philips-stadion en het trainingscomplex De Herdgang geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun omdat er een marktconforme prijs wordt betaald en heldere afspraken met PSV zijn gemaakt over de erfpacht. PSV heeft toe moeten zeggen dat het betrokken wordt bij maatschappelijke projecten rond Eindhoven en er financiële transparantie wordt gegeven.