Cillessen geniet van Van der Sar

Jasper Cillessen vertrekt maandag met het Nederlands elftal naar Brazilië. In het vliegtuig zal hij YouTube-filmpjes van zijn grote voorbeeld Edwin van der Sar bekijken.

"Edwin van der Sar is mijn grote voorbeeld. Dat heb ik vanaf het eerste moment gehad", zegt Cillessen in Sp!ts. "Het is bijna niet te geloven hoe rustig Van der Sar in bepaalde situaties is. Hij weet van tevoren wat er gaat gebeuren en laat zich nooit verrassen. Hij laat zich de kop niet gek maken. Dat hoop ik later ook te kunnen. Schuin boven mijn bed heb ik nog steeds van die kleine Van der Sar-poppetjes staan."

De N.E.C. Nijmegen-keeper probeert te leren door goed naar Van der Sar te kijken. "Ik kijk naar zijn voetenwerk en naar hoe hij heerst in het zestienmetergebied. Daar kan ik echt van genieten. Op mijn iPod heb ik filmpjes staan waarin zijn mooiste reddingen voorbijkomen. Daar kijk ik vaak naar als we met N.E.C. Nijmegen in de spelersbus zitten. En ook in het vliegtuig naar Brazilië zal ik die YouTube-beelden er weer bij pakken."

Maandag vliegt hij samen met de rest van de Oranje-selectie naar Zuid-Amerika voor twee oefenwedstrijden. Hij kan het nog maar nauwelijks bevatten dat hij met het Nederlands elftal mee gaat. "Normaal zie ik die jongens alleen op televisie en nu loop ik er zelf tussen. Keeperstrainer Ruud Hesp heeft gezegd dat hij veel vertrouwen in mij heeft en dat er iets moois in het verschiet ligt als ik op deze weg door blijf gaan."