ANWB: Voetganger niet voldoende beschermd

Voetgangers moeten beter beschermd worden bij aanrijdingen met auto's. Dat stelt de ANWB naar aanleiding van crashtests van Euro NCAP, een organisatie die de veiligheid van nieuwe auto's vaststelt.

Volgens de ANWB blijkt uit de nieuwe tests dat de helft van de onderzochte voertuigen niet voldoet aan de norm voor voetgangersbescherming die volgend jaar wordt ingevoerd. Het gaat onder meer om de Peugeot 508, Citroën DS4 en de Lexus CT200h. In de crashtest met deze voertuigen bleken bij aanrijdingen met voetgangers vooral volwassenen kwetsbaar.

Euro NCAP gaat de crashtest op dit onderdeel volgend jaar aanscherpen, maar de ANWB vraagt zich af wat autofabrikanten in de tussentijd gaan doen om die norm te halen. Fabrikanten kunnen de kans op ernstig letsel volgens de automobilistenclub verminderen door bijvoorbeeld geen harde onderdelen direct onder de motorkap te plaatsen.

Euro NCAP is een samenwerkingsverband van Europese automobilistenorganisaties en diverse overheden. De ANWB hoopt dat automobilisten als ze een auto aanschaffen ook letten op de bescherming van voetgangers.