Deskundigen berecht om L'Aquila-beving

Zeven wetenschappers en andere deskundigen zijn in Italië aangeklaagd voor doodslag, omdat zij de bewoners van het Italiaanse stadje L'Aquila in 2009 niet tijdig zouden hebben gewaarschuwd voor een verwoestende aardbeving, die uiteindelijk aan meer dan driehonderd mensen het leven kostte. Advocaten van de aangeklaagden verwierpen de beschuldigingen en zeiden dat het onmogelijk is om aardbevingen te voorspellen.

Desalniettemin besloot de rechter dat de zeven leden van de Grote Gevaren-commissie op 20 september in L'Aquila berecht moeten worden. De websites van de krant Corriere della Sera en andere Italiaanse media meldden woensdag dat de rechter had gezegd dat de verdachten 'onduidelijke, onvolledige en tegenstrijdige informatie' hadden verstrekt over kleine trillingen.

Het middeleeuwse stadje L'Aquila werd op 9 april 2009 getroffen door de aardbeving en werd grotendeels in puin gelegd. In totaal kwamen 308 mensen om het leven. Duizenden inwoners woonden maandenlang in tentenkampen en andere tijdelijke behuizingen.

Voor de aardbeving werden tal van trillingen waargenomen. Geschrokken bewoners vroegen zich al die tijd af of ze het stadje zouden moeten verlaten. De advocaten van de verdachten beweerden dat hun cliënten onmogelijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het feit dat ze geen alarm sloegen, omdat aardbevingen niet te voorspellen zouden zijn.