Belgische heidebrand dreigt grens over te steken

De hulpdiensten in Nederland zijn woensdagavond druk bezig met voorbereidingen om te voorkomen dat de grote heidebrand in België overslaat naar Nederland. Hierbij wordt een crashtender, ook wel blusreus genoemd, ingezet. Een tweede staat klaar. Ook wordt een zogenoemde stoplijn neergelegd, die ervoor moet zorgen dat het vuur niet verder komt, meldt een politiewoordvoerder.

De brand brak woensdag iets voor het middaguur uit op de Kalmthoutse Heide. Volgens de Belgische gemeente Kalmthout is de brand begonnen aan het ven de Putse Moer en breidde het vuur zich al snel uit naar het noordoosten, richting Essen.

Het vuur is woensdagavond nog altijd niet onder controle en breidt zich uit richting het noorden, onder meer naar het Nederlandse dorp Huijbergen. "We proberen momenteel vooral te voorkomen dat rook en vuur Huijbergen bereikt", zegt de woordvoerder.

Bij de brand komt veel rook vrij en dat leidt ook in Nederland tot klachten. De gemeente Woensdrecht, waar Huijbergen onder valt, kijkt daar naar.

Bij de brand is tot nu toe naar schatting zo'n 200 tot 250 hectare heide afgebrand. Het gaat volgens de gemeente Kalmthout vooral om heide, en niet om bosgebied.

Een brandweerwagen is bij de brand beschadigd geraakt. Twee brandweermannen hebben lichte kneuzingen. Een uur na het ontstaan van de brand werden de drie bewoners van drie huizen op de heide geëvacueerd.

Omstreeks 16.45 uur meldde de gemeente Kalmthout dat meer dan twintig brandweerkorpsen bezig zijn met het blussen van de brand. Ook Nederlandse brandweermannen zijn actief in het gebied. De eerste brandweerploegen zijn inmiddels afgelost door nieuwe krachten.