Opnieuw dode door EHEC-infectie Duitsland

De EHEC-bacterie die rondwaart in Duitse ziekenhuizen heeft mogelijk opnieuw een leven geëist. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is zondag een vrouw overleden die de bacterie in haar lichaam had. Dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat dinsdag bekendgemaakt. Of de EHEC-infectie de doodsoorzaak is, is nog niet duidelijk. Eerder overleed ook al een vrouw die besmet was met de bacterie.

Het aantal personen in het noorden van Duitsland dat besmet is met de EHEC-bacterie is de afgelopen dagen snel opgelopen. Rond de 200 mensen, voornamelijk vrouwen, zijn opgenomen met verschijnselen die duiden op besmetting. Ongeveer 15 van hen lijden aan de zwaarste vorm van besmetting, het zogeheten hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), wat kan leiden tot nierfalen, bloedarmoede en de dood. De bacterie waart onder andere rond in de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen, Mecklenburg-Voorpommeren, Hessen en Hamburg.

Het aantal besmettingen met de bacterie is nog nooit zo hoog geweest, aldus Peter Rautenberg van het Universiteitsziekenhuis van Sleeswijk-Holstein. Volgens onderzoekers gaat het om een nieuwe vorm van de EHEC-bacterie. De bacterie is echter goed behandelbaar met antibiotica.

De bron van de infectie is vermoedelijk ongekookte groente die in aanraking is geweest met besmette mest. Om welke groente het gaat is nog niet bekend, maar gezien de spreiding van de ziektegevallen is het waarschijnlijk dat de bron een regionaal product is.

Jaarlijks raken rond de 1000 mensen in Duitsland geïnfecteerd met de EHEC-bacterie. In 2009 trad vervolgens bij 66 patiënten HUS op, 2 mensen stierven aan de gevolgen van HUS.