Iran: IAEA-rapport verzinsel

Iran heeft een recent rapport van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) over het atoomprogramma van het land verworpen. In het rapport staat dat Iran mogelijk werkt aan kernwapens. Het hoofd van het Iraanse atoomprogramma, Fereidoun Abbasi, zei echter dat het rapport is gebaseerd op 'verzonnen documenten'.

Volgens Abbasi zijn de aantijgingen aan het adres van Iran gebaseerd op verkeerde informatie, die is verstrekt door 'een aantal arrogante landen', een zinsnede die vaker wordt gebruikt en waarmee wordt verwezen naar de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

"Deze verzonnen documenten zijn aangeleverd door een aantal arrogante landen om zo internationale organisaties, waaronder het IAEA, op basis daarvan verkeerde beslissingen te laten nemen. Uiteraard hebben ze nog nooit hun aantijgingen kunnen bewijzen", aldus Abbasi.

In het rapport, dat is opgesteld voor een bespreking van het IAEA van 6 tot 10 juni, wordt volgens een ingewijde gesteld dat Iran eind 2010 werkte aan onderdelen van een kernwapenprogramma. Het lijkt er echter op dat Iran al sinds 2004 werkt aan bepaalde zaken die verband houden met kernwapens.

Iran heeft eerder al onderzoeken van het IAEA naar het zogeheten Green Salt Project naar de prullenmand verwezen. Volgens de VS onderzoekt Iran diverse onderdelen van een kernwapenprogramma, zoals het verrijken van uranium en het testen van explosieven. Washington weigert echter originele documenten vrij te geven die deze beweringen ondersteunen en heeft het IAEA voorzien van kopieën. Iran meent dat dit des te meer reden is om te twijfelen aan de echtheid van de documenten.

Abbasi zei dat druk van buitenaf noch 'verzinsels' Iran kunnen dwingen te stoppen met het atoomprogramma. "Je kunt de vooruitgang van een land niet tot staan brengen met valse documenten."