Stem D66 terecht ongeldig verklaard

De stem van D66-Statenlid Willem Cool bij de verkiezing van de Eerste Kamer is maandag terecht ongeldig verklaard. Dat heeft voorzitter Henk Kummeling van de Kiesraad woensdag gezegd.

Cool vulde zijn stembiljet met een blauwe pen in, en niet met het rode potlood. "Er is een andere kleur gebruikt dan het wettelijk voorgeschreven rood", zei Kummeling op de zitting in de vergaderzaal van de Eerste Kamer waar de Kiesraad de officiële uitslag bekendmaakte.

De advocaat van Cool maakte tijdens de zitting bezwaar. Het ongeldig verklaren van de stem is volgens hem 'buitenproportioneel'. Bovendien is het voorschrift dat een stembiljet met rood moet worden ingevuld 'uit de tijd'.

De Kiesraad bleef echter bij zijn oordeel. Kummeling tekende er wel bij aan dat de Eerste Kamer zelf het laatste woord heeft. De commissie die zich hierover moet uitspreken, komt dinsdagochtend bijeen.

Door de misser van Cool haalt D66 vijf zetels in de Eerste Kamer, in plaats van de verwachte zes. De SP profiteert en krijgt acht zetels in plaats van zeven.