Vogelgriep bij pluimveebedrijf Kootwijkerbroek

Bij een biologisch pluimveebedrijf in het Gelderse Kootwijkerbroek is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag. Of het om een zeer besmettelijk vorm gaat die voor kippen dodelijk kan zijn, wordt vrijdag duidelijk.

Het bedrijf telt 8800 legkippen, die zoals de Europese regelgeving voorschrijft worden geruimd. De Voedsel en Waren Autoriteit voert die ruiming donderdag uit.

Vanwege het aantreffen van de ziekte geldt vanaf 17.30 uur in een zone van 3 kilometer een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen de zone van 3 kilometer zitten ongeveer zestig andere pluimveebedrijven, die ook worden onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep.

Voor de bedrijven geldt de komende periode ook een afschermplicht, wat betekent dat alle pluimvee van deze ondernemingen binnen moet worden gehouden.

Vogelgriep wordt veroorzaakt door verschillende griepvirussen. In zeldzame gevallen, bij zeer intensief contact met pluimvee, kunnen sommige typen van het virus mensen infecteren. Het bekendste type daarvan is H5N1. Besmetting van mens op mens is nog niet aangetoond. In Kootwijkerbroek is sprake van een H7-variant, die als mensen ermee besmet raken, slechts milde klachten als lichte griepverschijnselen kan veroorzaken.