VVD wil loterij voor cultuur

Om de bezuinigingen op te vangen moet de cultuursector een eigen loterij krijgen. De opbrengst van de zogenoemde cultuurloterij moet het voortbestaan van orkesten, musea en andere instellingen garanderen, zegt VVD-Kamerlid Bart de Liefde donderdag in het AD.

Hij wijst erop dat de natuur, sport, ontwikkelingshulp, gezondheidszorg en het erfgoed al ondersteuning krijgen van een loterij. "Het moet in de hoofden van de mensen ook een goed doel worden waaraan je geld kunt geven", zegt hij in de krant.

De cultuurloterij kan zich volgens hem onderscheiden door iets anders dan een geldprijs te geven. Zo denkt hij aan toegangskaarten voor voorstellingen of een rol in een film. Het kabinet wil 200 miljoen euro op cultuur bezuinigen. De Raad van Cultuur zegt in de krant dat elk middel om de pijn te verzachten welkom is, dus ook het plan voor de cultuurloterij.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft volgens de krant niet veel vertrouwen in het plan. "Onderzoek heeft aangetoond dat een nieuwe loterij ten koste gaat van een andere." Toch ziet ze een uitgewerkte versie van het plan graag tegemoet.