Grondstoffenhonger neemt flink toe

De wereldbevolking consumeert tegen 2050 jaarlijks mogelijk 140 miljard ton mineralen, ertsen en brandstoffen - drie keer zoveel als momenteel wordt verbruikt. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat donderdag is verschenen.

Goedkope en kwalitatief hoogwaardige grondstoffen zoals olie, koper en goud nemen al af. Er is steeds meer brandstof en water nodig om deze grondstoffen te delven. Door bevolkingsgroei, toenemende consumptie in industrielanden en een groeiende vraag naar materiële goederen neemt deze grondstoffenhonger alleen nog maar toe.

Inwoners van rijke landen verbruiken momenteel per hoofd van de bevolking ieder jaar gemiddeld 16 ton grondstoffen, een hoeveelhed die in sommige gevallen zelfs oploopt tot 40 ton. Inwoners van arme landen, zoals India, verbruiken jaarlijks gemiddeld 4 ton grondstoffen.

Het is belangrijk dat er meer met minder wordt gedaan, aldus het VN-rapport. Investeringen in technologische, financiële en sociale innovaties moeten ertoe leiden dat de consumptie in rijke landen in ieder geval niet meer toeneemt. Daarnaast moeten ontwikkelingslanden een duurzamer pad volgen.


Grondstoffenhonger in de wereld neemt flink toe (Foto: Novum)