Zwarte dozen Air France-toestel in goede staat

De directeur van het Franse agentschap BEA, dat onderzoek doet naar vliegrampen, heeft goede hoop dat de gegevens op de twee zwarte dozen van een gecrasht Air France-toestel bruikbaar zijn. Dat zei hij donderdag. Het vliegtuig stortte op 1 juni 2009 voor de kust van Brazilië in zee. Alle 228 inzittenden verloren daarbij het leven.

Volgens Jean-Paul Troadec lijken de zwarte dozen in goede staat te verkeren. Hij zei erop te vertrouwen dat de gegevens van de datarecorders kunnen worden uitgelezen. De technische afdeling van BEA denkt dat het zeker drie dagen kost om te bepalen of de gegevens intact zijn.

Niet alleen de flightrecorders kunnen meer licht werpen op de oorzaak van de crash, ook andere delen van het vliegtuig kunnen daarbij van dienst zijn. Het kan echter nog weken of zelfs maanden duren om alle informatie te ontcijferen, aldus onderzoeksleider Alain Bouillard.

De Airbus A330-200 stortte neer tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs. Het ongeluk deed zich voor op ongeveer 1500 kilometer van het Braziliaanse vasteland, buiten het bereik van de radar. Pas begin april werd het grootste deel van het wrak ontdekt, evenals de lichamen van zo'n vijftig slachtoffers.