De Jager gematigd positief over financiën

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is gematigd positief over het huishoudboekje van de overheid in 2010. Hoewel de overheidsfinanciën nog lang niet op orde zijn, pakken de cijfers gunstiger uit dan verwacht. Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van het rijk, dat donderdag is verschenen.

Het begrotingstekort bedroeg 32 miljard euro, oftewel 5,4 procent van het nationaal inkomen. Dat was 4,5 miljard euro minder dan was ingeschat in de begroting voor het afgelopen jaar. De staatsschuld bedroeg 371 miljard euro, 10 miljard euro minder dan begroot.

Het tekort is kleiner uitgevallen doordat de staat meer belastinggeld binnenkreeg dan voorzien. Dat komt weer doordat de economie sneller is gaan groeien dan voorspeld. De economie groeide vorig jaar met 1,8 procent, terwijl het kabinet vooraf was uitgegaan van een groei van 0 procent.

Volgens De Jager lijkt het economisch herstel begonnen. "Hoewel we nog niet terug zijn op het niveau van voor de crisis, tonen de cijfers aan dat we de goede weg zijn ingeslagen. Economisch gaat het iets beter, maar de overheidsfinanciën zijn nog lang niet op orde", zegt De Jager.


De Jager gematigd positief over financiën (Foto: Novum)