Koningshuis kost bijna 40 miljoen

Het koningshuis heeft vorig jaar 39,6 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit het donderdag verschenen financieel jaarverslag van het koninklijk huis. Zo'n 7 miljoen euro ging op aan uitkeringen aan koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Beatrix verdiende vorig jaar 828.000 euro. Daarbovenop kreeg ze 4,3 miljoen euro voor persoonlijk personeel en andere onkosten. Willem-Alexander en Máxima kregen ieder 245.000 euro, en samen nog eens 1,5 miljoen euro voor personeel en overige kosten.

De kosten voor vliegreizen van de Oranjes zijn vorig jaar drastisch afgenomen, blijkt verder uit het jaarverslag. De vliegkosten voor de koninklijke familie waren begroot op 1,4 miljoen euro, maar er werd slechts voor 693.000 euro gevlogen.

In het najaar van 2009 kondigde toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) aan dat voortaan alleen Beatrix, Willem-Alexander en Máxima nog op staatskosten privé-vluchten mochten maken. Voorheen mochten alle leden van de koninklijke familie dat, maar de Tweede Kamer vond dat te duur.

Onder de 39,6 miljoen euro voor het koninklijk huis vallen niet de kosten voor beveiliging, staatsbezoeken en de instandhouding van de paleizen.