Film: Unknown

Identiteitsdiefstal is een realistisch gevaar. Hackers zijn er bijvoorbeeld steeds vaker op uit om identiteitsgegevens te stelen, kijk maar naar de recente cyberaanval op Playstation Network waar persoonsgegevens en creditcardgegevens zijn gestolen. In de nieuwe film Unknown wordt identiteitsdiefstal wel erg letterlijk genomen. Hoofdrolspeler Liam Neeson komt er namelijk achter dat iemand zijn identiteit en daarmee zijn hele leven compleet heeft overgenomen. Zal dit mysterie bevredigend worden uitgewerkt?

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) reist met zijn vrouw Elizabeth naar Berlijn voor een conferentie van zijn werk. Eenmaal aangekomen bij het hotel, komt hij erachter dat hij een koffer is vergeten bij het vliegveld. Hij stapt snel in een taxi, die opeens een ongeluk krijgt waarbij Martin hard zijn hoofd stoot. Wanneer hij wakker wordt nadat hij 4 dagen in een coma heeft gelegen, wil hij zo snel mogelijk naar zijn vrouw toe, want zij moet wel ongerust zijn. Wanneer Martin aankomt bij het hotel en hij zijn vrouw gevonden heeft, herkent ze hem niet. Niet alleen dat, een andere man zegt dat hij Martin Harris is, wat Elizabeth beaamt en een aantal identiteitsbewijzen en foto's bewijzen. Wat is hier aan de hand?

Het mysterie in Unknown is vooral in het begin erg interessant. Je bent benieuwd of Martin Harris (Liam Neeson) wel echt Martin Harris is en wie of wat dit raadsel kan verklaren. Door het interessante mysterie blijf je heel de film geboeid. Zelfs als je al denkt te weten hoe dit enigma verklaard kan worden, ben je toch benieuwd hoe de vork precies in de steel steekt. Unknown stelt op het gebied van plotwendingen niet teleur. Er wordt niet één of andere fantasy-achtige onzinverklaring gegeven aan het mysterie. Het realistische aan het verhaal is dan ook de kracht van de film. Natuurlijk heb je er wel een levendig inlevingsvermogen voor nodig. Wat helpt bij het inlevingsvermogen is dat de actie niet over de top is, en Unknown niet opeens een actiefilm wordt. Toch ziet de actie er gelikt uit en is de film aardig spannend. Dit komt vooral doordat de slechteriken meedogenloos lijken zodat je een sterk gevoel van gevaar krijgt.

Ook de rolbezetting van de film is dik in orde. Liam Neeson speelt aardig geloofwaardig en ook Diane Kruger (die zijn taxichauffeur speelt) toont realistische emoties. Toch kun je op de één of andere manier niet echt meeleven met de personages. Dit zou kunnen komen doordat het drama rondom de personages meer aan de oppervlakte blijft zodat je niet echt begaan met ze bent. Regisseur Jaume Collet-Serra (House of Wax) lijkt de nadruk meer te leggen op het mysterie dan op de personages. Het personage van Bruno Ganz, die een ex-militair en detective speelt, had bijvoorbeeld beter uitgewerkt mogen worden. Daarnaast valt de verklaring voor het raadsel toch een beetje tegen. Het is niet echt iets schokkend of nieuws, waardoor deze film je niet lang zal bijblijven.

Unknown is geen meesterwerk, maar is zeker amuserend te noemen. Het raadsel houdt je aandacht vast, de personages zijn realistisch, de actie is aardig en het verhaal is best spannend. Toch zal Unknown geen film zijn die je lang zult onthouden. Dit komt vooral omdat er te weinig emotie en drama in de film zit, en de verklaring achter het raadsel niet iets uitzonderlijks is. Verwacht dan ook geen M. Night Shyamalan-plotwending. Unknown is een vermakelijke, spannende mysterie die alleen nergens echt schokkend of aangrijpend wordt.