Kamp: Genoeg medewerkers voor tuinders

Vier uitzendorganisaties hebben voor tuinders voldoende werknemers die geen werkvergunning nodig hebben in de aanbieding. Dat schrijft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp wil in principe geen werkvergunningen meer geven voor Roemeense en Bulgaarse werknemers in de tuinbouw. Tuinders zeggen in de problemen te komen, omdat zij midden in het seizoen ineens op zoek moeten naar andere werknemers.

In de brief herhaalt hij nogmaals bij zijn voornemen te blijven. Tot 1 juli wil Kamp dat uitkeringsinstantie UWV wel 'maatwerk' toepast bij de beoordeling van aanvragen. Tot die datum zal het UWV werkgevers helpen bij het vinden van werknemers die een werkvergunning nodig hebben, zoals Polen.

Als de uitzendbureaus de tuinders niet aan personeel kunnen helpen, dan verleent het UWV binnen twee weken een werkvergunning, belooft de minister. Na 1 juli ligt de verantwoordelijkheid voor het vinden van arbeidskrachten weer bij de tuinders zelf.

De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) heeft overigens laten weten de tegemoetkoming van Kamp onvoldoende te vinden. Kamp stelt echter dat het in strijd is met de wet om werkvergunningen af te geven als er aanbod van werknemers is.