Italië wil uitbreiding Veiligheidsraad

Italië wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt uitgebreid met een aantal nieuwe leden. Deze nieuwe leden moeten op roulerende basis een zetel krijgen. De Italianen zoeken volgende week maandag steun voor het voorstel tijdens een bespreking in Rome.

Volgens het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken worden er zo'n honderd delegaties verwacht op het overleg. Daaronder zijn afvaardigingen uit China en de Verenigde Staten, twee van de vijf permanente leden met vetorecht.

Het voorstel van Italië staat haaks op pogingen van vier regionale machten - India, Duitsland, Brazilië en Japan - die juist proberen een permanente zetel te bemachtigen. De zogeheten Groep van Vier heeft gezegd optimistisch te zijn dat er nog in deze zittingsperiode van de Algemene Vergadering hervormingen kunnen worden doorgevoerd. De zittingsperiode eindigt in september. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bij monde van een woordvoerder laten weten deze uitbreiding niet te zien zitten.