Egypte: Mubarak blijft

Na zeventien dagen van demonstraties op het Tahrir-plein van dagelijks tienduizenden mensen die het aftreden eisen van de president van Egypte Hosni Mubarak, lijkt er een doorbraak in zicht. De demonstranten willen naast het aftreden van de president vrije verkiezingen en democratie. Volgens verschillende bronnen zal Mubarak vandaag aan die eis voldoen.

De BBC meldt op basis van een interview met Arif Shafiq, eerste minister van Egypte, dat Mubarak vandaag bekend zal maken dat hij af zal treden en Omar Suleiman de macht tijdelijk over zal nemen. Een woordvoerder van de CIA bevestigt deze informatie.

Deze informatie is gekomen na een persconferentie van het leger, waaruit bekend is geworden dat het leger de bevolking zal steunen en de eisen van de demonstranten legitiem zijn.

Op het Tahrir-plein is een euforische sfeer, zo meldt Al Jazeera. Men wacht af en hoopt dat de geruchten bewaarheid worden. In de komende uren wordt een speech van Mubarak verwacht.

Update 17.09 uur
Een Egyptische krant in handen van de staat meldt dat de tweede persoon binnen de NDP (de partij van Mubarak) de president heeft gevraagd om onmiddellijk af te treden. Verder meldt Al Jazeera dat Mubarak de macht over wilde dragen aan Suleiman, maar dat het leger namens de demonstranten hier een stokje voor heeft gestoken. Suleiman is onder de demonstranten niet geliefd, hij is een groot medestander van de president.

Update 17.16 uur
Het leger zou volgens Al Jazeera de demonstranten hebben beloofd dat wat er ook gebeurt hun eisen zullen worden ingewilligd. Mubarak zou naar één van zijn huizen aan de Rode Zee zijn gereisd met een minister uit zijn regering.

Update 17.38 uur
De Egyptische Staatstelevisie heeft inmiddels bekendgemaakt dat er vanavond een toespraak van Mubarak zal worden uitgezonden. Verder zijn er berichten dat een deel van de medewerkers van de staats-tv weg is gevlucht uit het gebouw, waarom ze dat zouden hebben gedaan is nog niet duidelijk en kan meerdere dingen betekenen.

Update 19.15 uur
Er is sprake van een behoorlijke hoeveelheid geruchten over alles wat zijdelings met de speech van Mubarak verband houdt. Veel media melden een tijd voor de speech, maar het enige bevestigde daarover is dat de speech 'ergens vanavond, maar snel' zal zijn.

Update 20.08 uur
De speech waarbij veel mensen verwachten dat Mubarak af zal treden zal zijn om 21.00 uur Nederlandse tijd. De speech is hier rechtstreeks te zien. Er gaan veel verschillende geruchten de ronde over de inhoud van de speech.

Update 22.09 uur
Mubarak heeft tot grote woede van de naar schatting miljoenen demonstranten op en rond het Tahrir-plein, tijdens de overigens te laat begonnen speech, aangegeven niet op te stappen. Hij herhaalde zijn beloftes die hij eerder heeft gedaan. Hij zal in september zich niet herverkiesbaar stellen.

Verder zal ook de noodwetgeving in het land nog niet worden opgeheven en belooft hij veranderingen in de grondwet. De demonstranten willen deze veranderingen, maar vinden het veel belangrijker dat Mubarak opstapt.

Halverwege de speech, toen duidelijk was dat de president aan zou blijven, werden de demonstranten woedend en begon een groot deel te scanderen: "Mubarak zal weggaan, Mubarak moet weggaan." Mubarak doet dit dus vooralsnog niet.