N-Korea weigert verder overleg met Z-Korea

Noord-Korea weigert verder militair overleg met Zuid-Korea. Pyongyang heeft donderdag laten weten dat het geen heil ziet in voortzetting van de besprekingen omdat het zuiden niet serieus uit is op verbetering van de betrekkingen.

Woensdag liep het eerste overleg sinds maanden tussen militaire delegaties van de beide Korea's spaak toen de Noord-Koreaanse afvaardiging plotseling wegliep uit de besprekingen.

Na twee dagen van overleg bleek woensdag dat de partijen het niet eens konden worden over een agenda voor overleg op hoger niveau.

De hoop op vermindering van de spanningen na een dodelijke Noord-Koreaanse artillerie-aanval in november wordt daarmee de grond in geboord.

Dinsdag werd bekend dat Zuid-Korea zich in de gesprekken vooral op de twee Noord-Koreaanse aanvallen van vorig jaar wilde richten, terwijl Noord-Korea ook andere militaire kwesties wilde bespreken. In maart kwamen 46 Zuid-Koreaanse zeelieden om het leven toen hun schip door een torpedo tot zinken werd gebracht. Zuid-Korea geeft Noord-Korea daarvan de schuld, maar dat land ontkent elke betrokkenheid.

Een ander overlegpunt was de hereniging van families die door de Koreaanse Oorlog (1950-1953) gescheiden van elkaar leven.

Er zijn veel zorgen over de uitbreiding van het Noord-Koreaanse nucleaire programma. Zuid-Korea stelt dat het Noord-Koreaanse uraniumverrijkingsprogramma de ontwapeningsovereenkomsten en resoluties van de Verenigde Naties schendt.