Canada in de ban van olympisch schandaal

Komend weekend staat in Calgary het WK allroundschaatsen op het programma, maar geen Canadees die daar over praat. Gesprek van de dag in het Noord-Amerikaanse land is dat mogelijk de dood van rodelaar Nodar Kumaritashvili tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver te voorkomen was geweest.

Kumaritashvili vloog enkele uren voor de opening van de Spelen tijdens een training met hoge snelheid de baan in Whistler uit en klapte hierbij hard op een paal. De Georgiër overleefde de klap niet.

Vanoc-directeur John Furlong had het ongeval mogelijk kunnen voorkomen, omdat hij in een e-mail van 24 maart 2009 schrijft dat experts hem gewaarschuwd hebben dat de baan te snel en te gevaarlijk was en dat tijdens de Spelen zich ongevallen voor zouden kunnen doen.

Hij meldde in de mail de juridische afdeling er op te zetten om te onderzoeken welk risico het Vanoc zou lopen in het geval er claims zouden komen. "Omdat men zou kunnen stellen dat we gewaarschuwd waren, maar niets gedaan hebben," zei hij. Maatregelen om de baan veiliger te maken werden er niet genomen.

David Kumaritashvili, de vader van de overleden rodelaar, uitte onlangs in een interview met persbureau AP nog zijn woede omdat het Vanoc verzuimd had om de baan veiliger te maken.