WNF pleit voor drie 'superreservaten'

De lappendeken van honderden natuurgebiedjes in Nederland moet worden omgevormd tot drie superreservaten: Duin, Delta en Bos. De Nederlandse natuurorganisaties moeten hun bezit daartoe vrijwillig reorganiseren. Dat zegt algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF) Johan van de Gronden donderdag in Trouw.

Van de Gronden presenteert zijn voorstel om het Nederlandse natuurbeleid te herijken donderdag bij een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij stelt dat de supernatuurgebieden elk een eigen beheerder moeten krijgen naar voorbeeld van de Britse National Trust. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zouden dan hun huidige functie verliezen.

Het fonds stelt voor van het rivierenlandschap en de Zeeuwse delta het superreservaat Delta te maken. De kustlijn van Domburg tot de Wadden kan worden ongevormd tot het superreservaat Duin. De Veluwe heeft volgens het WNF als geïsoleerd gebied minder kwaliteit, maar het wordt interessant als het gebied wordt gekoppeld aan de Oostvaardersplassen en het Duitse Reichswald. In dit bosreservaat 'kan het wild weer een echte seizoenstrek laten zien'.

De WNF-directeur spreekt zijn verontrusting uit over de polarisering in Nederland rond het onderwerp natuur en vraagt verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker (CDA) om een brief, waarin de overheid afstand neemt van het natuurbeleid. Dit biedt natuurorganisaties de ruimte in een breed 'Groen Beraad' zelf hervormingen voor te bereiden.

Het behoud van soorten in Nederland is doorgeschoten, vindt WNF. Dat zou niet alleen erg duur, maar ook onhoudbaar zijn vanwege de klimaatverandering. De natuurbeheerders moeten daarom vanuit een groter Europees perspectief onderzoeken wat de 'kroonjuwelen' zijn. Vanuit dat perspectief is Nederland volgens Van de Gronden een grote delta, met kwaliteiten die elders ontbreken.