India en Pakistan hervatten vredesoverleg

India en Pakistan hebben donderdag aangekondigd dat ze hun vredesoverleg hervatten. De gesprekken werden in 2008 afgebroken na de terroristische aanval in Mumbai die werd toegeschreven aan militanten uit Pakistan.

De Verenigde Staten dringen al enige tijd aan op hervatting van de besprekingen tussen de nucleair bewapende kemphanen. Zij hopen dat het verminderen van de spanning aan de Indiaas-Pakistaanse grens het Pakistaanse leger meer ruimte zal geven om de Taliban aan te pakken. De VS zien dat als een sleutelelement van hun strategie in Afghanistan.

De beslissing tot hervatting werd zondag genomen in Bhutan, waar de ministers van buitenlandse zaken elkaar ontmoetten. Ze sloten daar een jaar van overleg tussen topambtenaren van Pakistan en India af. Dit overleg was bedoeld om het verloren vertrouwen tussen beide landen te herstellen.

In een verklaring die gelijktijdig in New Delhi en Islamabad werd uitgegeven zeggen de twee landen dat het nieuwe overleg zich zal richten op terrorismebestrijding, humanitaire onderwerpen, vrede en veiligheid, alsmede het omstreden Kashmir en andere grenskwesties.

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani gaf te kennen blij te zijn met de hervatting. Hij prees zijn Indiase ambtgenoot Manmohan Singh voor 'het opslaan van een nieuw hoofdstuk in de betrekkingen' tussen de twee landen.