Rusland pakt milieuactiviste op

De Russische autoriteiten hebben donderdag een milieuactiviste ingerekend. Ook haar twee kinderen zijn meegenomen naar het politiebureau. Dat hebben haar collega's donderdag gezegd. Volgens hen is de vrouw opgepakt omdat ze actie voert tegen de aanleg van een snelweg tussen Moskou en Sint-Petersburg, die ten koste gaat van het oerbos Chimki.

Na een golf van protest gaf de Russische president Dmitri Medvedev in augustus de opdracht het werk aan de snelweg stil te leggen om de route van de verkeersader aan te passen. In december besloot het Kremlin echter dat de weg toch langs de oorspronkelijke route mag worden aangelegd.

Waarschijnlijk is deze beslissing het gevolg van vriendjespolitiek, omdat de bouwers van de weg belangrijke connecties hebben in de regering. Daarnaast is de aanleg van snelwegen een van de meest corrupte bedrijfstakken in het land.

De arrestatie van Alla Tsjernysjeva (35) en haar twee dochters van 3 en 6 jaar oud vond plaats op dezelfde dag dat een startdatum bekend is gemaakt voor de nieuwe weg. Tsjernysjeva wordt ervan beschuldigd een bom te hebben meegenomen naar een demonstratie op 1 februari, zei de politie. Niks van waar, ze is onschuldig, zeggen haar medestanders.

Volgens politiewoordvoerder Jevgeni Gildejev is Tsjernysjeva in hechtenis genomen, maar niet gearresteerd. "Het is geen arrestatie, ze is alleen voor verduidelijking meegenomen naar het politiebureau", zei hij. Haar kinderen zouden op aandringen van Tsjernysjeva zijn meegegaan.