Inkoopbeleid overheid op de schop

Het duurzaam inkoopbeleid van de overheid gaat op de schop. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) laat onderzoeken hoe kan worden gesneden in het verplichte papierwerk dat nu komt kijken bij bestellingen door de overheid, kondigde hij donderdag aan tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) veegde eerder deze week de vloer aan met het huidige inkoopbeleid. De administratieve lasten en andere kosten voor het bedrijfsleven kunnen oplopen tot een half miljard per jaar.

De verplichte criteria die de overheid hanteert bij de aanschaf van bijvoorbeeld duurzaam geproduceerd kantoormeubilair omschreef Actal als 'afvinklijsten' en een 'papieren werkelijkheid' die niet zonder meer bijdraagt aan het 'bevorderen van duurzaamheid'.

Zo wordt voor de catering bij de overheid bijvoorbeeld alleen maar gekeken naar de percentages biologische groeten en fruit, maar wordt niet nagegaan of deze producten bijvoorbeeld zijn geteeld in een energieopwekkende kas of wat de wijze van vervoer was. Het college pleitte voor een fundamentele herziening van het inkoopbeleid.

Die kritiek klinkt door in de Tweede Kamer. Wat de regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV betreft kunnen de verplichte criteria naar de prullenbak. "Duurzaam inkopen is vooral duur. Dat kan nooit de bedoeling zijn", concludeerde René Leegte. Ook regeringspartij CDA vindt dat de huidige 'goede bedoelingen' te ver zijn doorgeschoten. De huidige criteria zijn daarnaast 'te statisch', zei Marieke van der Werf.

Atsma wil niet stoppen met het duurzaam inkopen door de overheid. Wel moet het mes worden gezet in de onnodige lastendruk die 'wellicht' wordt veroorzaakt door de huidige criteria, stelde hij. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en de stichting MVO Nederland gaan daarom onderzoeken hoe het inkoopbeleid kan worden verbeterd. Dit advies moet er voor de zomer liggen.