Consumentenbond hekelt 'lakse' IGZ

Consumenten moeten beter worden beschermd tegen de verkoop van geneesmiddelen zonder recept via internet. Dat stelt donderdag de Consumentenbond, die het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) 'ver onder de maat' vindt.

De IGZ vindt dat de bond de kwestie wel erg eenvoudig, zwartwit en deels onjuist afspiegelt, zegt een woordvoerder in een eerste reactie. De inspectie komt later donderdag met een uitgebreide repliek.

De bond bestelde zeventien keer middelen als viagra via Nederlandstalige internetsites Hoewel er geen recept was, werden vijftien bestellingen geleverd. Consumenten zouden grote gezondheidsrisico's lopen met deze geneesmiddelen, die voornamelijk uit het buitenland komen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond in 2009 bleek dat de werkzame stof bij een op de drie bestelde pillen sterk afweek. Ook waren de pillen vervuild. "Het is Russische roulette met je gezondheid', waarschuwt directeur van de Consumentenbond Bart Combée. "Koop dus geen geneesmiddelen via internet zonder tussenkomst van de eigen arts of apotheker.""Ongelooflijk", zegt Combée. "Door het slappe toezicht van de IGZ gooien consumenten hun gezondheid in de waagschaal. We roepen de IGZ op haar verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan deze gevaarlijke praktijken."

Aanleiding om de internetpillen opnieuw onder de loep te nemen is de volgens de bond lakse houding van de IGZ, die niets zou hebben gedaan met de vorige resultaten.

Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt op internetpillen.nl voor de gevaren van het online bestellen van medicijnen zonder recept.