Filmfestival in actie tegen detentie filmers Iran

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) protesteert tegen de arrestatie en hechtenis van de Iraanse filmmakers Jafar Panahi en Mohammed Rasoulof. Het festival begint een actie waarbij bezoekers zich kunnen laten fotograferen met de naam van de twee cineasten. Ook worden gratis extra voorstellingen van hun films ingelast.

De foto's verschijnen op de website van het festival dat momenteel aan de gang is en daarom veel bezoekers op de site verwacht. Het IFFR loopt nog tot zondag.

De extra voorstelling van Panahi's drama The White Balloon vindt vrijdag plaats. Zaterdag wordt de surrealistische film The White Meadows van Rasoulof vertoond. Kaartjes zijn vanaf dinsdag gratis af te halen aan de kassa van het festival.

Panahi en Rasoulof zijn al jaren betrokken bij het IFFR, als regisseur, producent of jurylid. De twee werden in december in Iran veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ook mogen ze de komende twintig jaar geen films meer maken of interviews geven aan de buitenlandse pers. Vele internationale filmmakers spraken zich al uit tegen hun arrestatie en detentie.


Filmfestival in actie tegen detentie filmers Iran (Foto: Novum)