Rosenthal wil dat EU reizen Iraniërs belemmert
EU-lidstaten moeten Iraniërs die bekendstaan als mensenrechtenschenders de toegang weigeren. Daar gaat minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal (VVD) maandag op aandringen in een overleg met ministers van andere EU-lidstaten, zei hij op Radio 1.
Hij wees erop dat Nederland eerder al het voorbeeld van de VS volgde om Iraanse mensenrechtenschenders de toegang te ontzeggen. Nu moet de rest van de EU volgens hem dat beleid overnemen.
De sanctie moet een reactie zijn op de plotselinge ophanging van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami in Iran na een veroordeling wegens drugssmokkel. Vrijdag had de Iraanse ambassadeur Rosenthal nog verzekerd dat haar proces nog lang niet was afgerond, maar zaterdag bleek ineens dat ze was opgehangen.
De minister bevroor daarop alle ambtelijke contacten met Iran. Dat betekent dat de Iraanse ambassadeur in Nederland in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. Voor al zijn officiële contacten moet hij eerst schriftelijk toestemming vragen aan Rosenthal. De minister kondigde zaterdag al aan maandag met de EU-ministers te bekijken of meer maatregelen mogelijk zijn.
Gemakkelijk wordt dat niet, omdat tegen Iran vanwege de ontwikkeling van kernenergie al veel sancties zijn getroffen. "Maar we zullen toch kijken of aanscherping van die sancties mogelijk is."
De minister benadrukte dat hij al het mogelijke voor Bahrami heeft gedaan. Hij verweerde zich daarmee tegen kritiek dat hij niet genoeg zou hebben gedaan. Er zou voortdurend stille diplomatie zijn bedreven.
De afgelopen maanden zou tientallen keren contact met Iran zijn geweest, maar het lukte niet contact te krijgen met de Iraanse justitie. Iran erkende de Nederlandse nationaliteit van Bahrami niet en vond dus dat Nederland niets met de zaak te maken had.
De 45-jarige Bahrami werd opgepakt bij een protest tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009. De uitslag leidde destijds tot massale protesten.