Bijna 4 miljoen voor veiligheid ov-personeel

Het kabinet trekt bijna 4 miljoen euro uit voor maatregelen die de veiligheid van werknemers in het openbaar vervoer moeten vergroten. Dat maakte het Ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekend.

Het gaat om maatregelen die voortvloeien uit de zogeheten Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer, die in 2009 door het kabinet werd opgericht om agressie en geweld tegen buschauffeurs, conducteurs en andere werknemers in het ov een halt toe te roepen. Dat gebeurde na een toename van het aantal geweldsincidenten tegen hen.

De werkgroep kwam met een pakket van zestien maatregelen. Inmiddels zijn de betrokken partijen het eens geworden over de uitvoering van veertien van de zestien maatregelen, laat het departement weten. Zo zijn afspraken gemaakt over extra toezicht in het bus, tram en metro.

Een aantal maatregelen is al in gang gezet. Zo is de informatie-uitwisseling tussen de ov-bedrijven en de politie de afgelopen tijd al 'sterk verbeterd'. Ook worden nieuwe bussen in het streekvervoer voortaan standaard voorzien van camera's. Bij de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel waardoor reizigers die zich misdragen harder kunnen worden aangepakt.

Over het opnemen van een 'minimumnorm' voor sociale veiligheid bij aanbestedingen en het versneld installeren van camera's in streekbussen wordt nog gesproken. Het doel is 80 procent van de streekbussen van een camera te voorzien.