Fors minder opleidingsplaatsen voor rechters

Het aantal plaatsen in de opleiding voor recent afgestudeerde juristen tot rechter wordt vanaf volgend jaar teruggebracht van 60 naar 25. Ook wordt de duur van de opleiding verkort van zes naar vier jaar. Dat hebben de Raad voor de rechtspraak en het College van procureurs-generaal maandag besloten.

Aanleiding voor het terugdringen van het aantal opleidingsplaatsen zijn de door het kabinet aangekondigde bezuinigingen van tien miljoen euro op de opleiding voor recent afgestudeerde juristen tot rechter, de zogeheten Raio-opleiding. De Raad voor de rechtspraak voelt zich daardoor genoodzaakt opleidingsplaatsen te schrappen.

Studenten die vanaf oktober 2012 willen beginnen met de opleiding, moeten minimaal drie jaar relevante juridische werkervaring hebben. Daar staat tegenover dat de stageperiode van twee jaar buiten de rechterlijke organisatie vervalt.

Nu kunnen rechtenstudenten die hun universitaire diploma hebben zich nog direct aanmelden voor de Raio-opleiding. Momenteel stroomt ongeveer 20 procent van de nieuwe rechters binnen vanuit de Raio-opleiding. De rest volgt een Rio-opleiding, maar er wordt aan een nieuw opleidingsstelsel gewerkt.

De Raad voor de rechtspraak is 'zeer ongelukkig' met de aanpassingen, omdat de rechtspraak de komende jaren te maken krijgt met vergrijzing waardoor juist meer vraag is naar rechters.