'Bahrami eerder veroordeeld voor drugssmokkel'

De in Iran geëxecuteerde Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami is in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur maandagavond.

In 2003 zou Bahrami zijn betrapt met bijna zestien kilo cocaïne in haar bagage. Ze werd hiervoor in Nederland veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) stelt volgens Nieuwsuur dat het nieuws over de veroordeling van Bahrami niets zegt over haar zaak in Iran.

De Iraanse staatstelevisie meldde zaterdag dat de in Iran geboren Bahrami door de autoriteiten was opgehangen 'voor drugsbezit en oppositionele activiteiten'. De 45-jarige werd opgepakt bij een protest tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009. De verkiezingsuitslag leidde destijds tot massale protesten.

De minister bevroor na het bekend worden van de executie van de vrouw alle ambtelijke contacten met Iran. Dat betekent dat de Iraanse ambassadeur in Nederland in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. Voor al zijn officiële contacten moet hij eerst schriftelijk toestemming vragen aan Rosenthal.

Ook wil Rosenthal dat EU-lidstaten Iraniërs die bekendstaan als mensenrechtenschenders de toegang weigeren, eveneens als reactie op de plotselinge ophanging van Bahrami. Vrijdag had de Iraanse ambassadeur Rosenthal nog verzekerd dat haar proces nog lang niet was afgerond, maar zaterdag bleek opeens dat ze was opgehangen.