Inspectie schrikt van chaos bij brand Zwijndrecht

De Inspectie van Verkeer en Waterstaat is zich wild geschrokken van de chaos in het papierwerk van de wagons die in Zwijndrecht bij twee brandende wagons stonden. Negen wagons met gevaarlijke stoffen op rangeerterrein Kijfhoek stonden niet op het aangegeven spoor en waren daardoor zoek. Bij een wagon was niet aangegeven dat er een gevaarlijke stof in zat, schrijft het AD maandag.

Twee weken geleden vlogen op het rangeerterrein een ketelwagon met 65 ton ethanol en een wagon met staal in brand. De brandweer was uren bezig met uitzoeken wat er precies in de goederentreinen in het complex zat. "Deze brand heeft iedereen wakker geschud", zegt een woordvoerder van de inspectie in de krant. De inspectie kondigt een grote controle op de veertig rangeerterreinen in Nederland aan.

Niet alleen in het papierwerk ging het mis. De wagons hadden stickers met daarop gegevens over de brandbaarheid van de stoffen in de wagons. Door de hitte van het vuur waren die stickers echter gesmolten. Wagons mogen nu alleen nog met metalen informatieborden rondrijden.

Door de onduidelijkheid was de brandweer gedwongen aan te nemen dat de wagons vol met gevaarlijke stoffen zaten. Het had volgens de woordvoerder slechter af kunnen lopen.