Wilders ontkent spreekverbod PVV'ers

Geert Wilders ontkent dat hij PVV-kandidaten voor de Provinciale Staten een spreekverbod heeft opgelegd. Alleen de lijsttrekkers in de provincies zouden het woord mogen voeren. "Onzin", noemt hij het bericht in De Gelderlander daarover.

Volgens Wilders worden de lijsttrekkers naar voren geschoven om de belangrijkste debatten te voeren en het gezicht van de partij te worden in de provincies. Van een spreekverbod voor de overige kandidaten zou geen sprake zijn.

De Gelderse afdelingen van de CDA en PvdA spreken in De Gelderlander hun afschuw uit over het veronderstelde spreekverbod voor de kandidaten van de PVV. De PvdA zegt dat het een samenwerking in de weg staat als er niet met kandidaten van een andere partij kan worden gesproken.

"Als Geert Wilders zijn eigen kandidaten al niet vertrouwt, waarom zou de kiezer hen dan moeten vertrouwen?" stelt CDA-lijsttrekker Jan-Jacob van Dijk. PvdA-lijsttrekker Co Verdaas ziet een vergelijking met de volksvertegenwoordiging in Egypte. "Als je hoort dat in Egypte of Saudi-Arabië toekomstige volksvertegenwoordigers een spreekverbod hebben, denk je: dat is geen echte democratie. Nu gebeurt het in Nederland."