Huiszoeking in woning zoon Mladic

De politie in Servië heeft maandag een huiszoeking verricht in het appartement in Belgrado van de zoon van Ratko Mladic, de voormalig Bosnisch-Servische legerleider die door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag gezocht wordt voor oorlogsmisdaden. Dat heeft de Servische aanklager voor oorlogsmisdaden Vladimir Vukcevic gezegd.

De huiszoeking in het appartement van Darko Mladic stond in verband met de klopjacht naar diens vader. Gezocht werd naar 'bewijzen en aanwijzingen over de schuilplaats' van Ratko Mladic. Of dit soort aanwijzingen zijn gevonden is niet bekend.

De voormalige legerleider wordt gezocht voor oorlogsmisdaden die zijn troepen begingen in de Bosnische oorlog, die van 1992 tot en met 1995 duurde, waaronder de moord op achtduizend moslimmannen en -jongens in de enclave Srebrenica in 1995. Mladic werd in 1995 door het Joegoslaviëtribunaal aangeklaagd en is sindsdien voortvluchtig. De arrestatie van Mladic is een van de voorwaarden voor toetreding tot de Europese Unie van Servië.

De belangrijkste aanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, dreigde vorige maand dat zijn volgende rapportage over Servië aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties negatief zou zijn als de regering in Belgrado niet meer in het werk stelt om Mladic te arresteren.


Huiszoeking in woning zoon Mladic (Foto: Novum)