FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 december 2010

Slachtoffer helpt bij aanhouden overvallers

Twee overvallers zijn in de nacht van zaterdag op zondag in Maastricht opgepakt. Het slachtoffer van het tweetal heeft ervoor gezorgd dat ze in de kraag gevat konden worden.

Het slachtoffer, een Duitse man, was een weekendje weg en door omstandigheden 's avonds laat nog op zoek naar een hotel. Het tweetal sprak hem aan, en bedreigde hem met een mes. Nadat de Duitser zijn geld moest afgegeven, zag hij hoe de overvallers wegliepen.

De Duitser volgde de overvallers en waarschuwde de politie toen zij een snackbar binnengingen. Agenten arresteerden het tweetal na aanwijzingen van het slachtoffer.

Executie Iraanse Koerd opgeschort

De executie van een Iraanse Koerd is zondag op het laatste moment opgeschort. Dat heeft de advocaat van de veroordeelde Habibollah Latifi, Nemat Ahmadi, tegen het Iraanse persbureau ISNA gezegd.

Latifi werd in 2008 ter dood veroordeeld wegens steun aan de rebellenbeweging Pejak, die vecht voor meer rechten voor de Koerdische minderheid in Iran. De Iraanse autoriteiten beschuldigen de groep van aanslagen en gevechten. Latifi zegt nooit te hebben deelgenomen aan geweld. Zijn advocaat dringt aan op een volledig onderzoek. Amnesty International en andere mensenrechtengroepen hebben tegen de terdoodveroordeling van Latifi geprotesteerd.

Huwelijk Diba en Twente snel voorbij

Anouar Diba verlaat FC Twente na twee maanden. Het contract van de middenvelder is per direct ontbonden. Voetbal International meldt dat de 27-jarige Marokkaanse Nederlander niet kon aarden in Enschede. Diba verliet Al Nasr in Qatar voor Twente, maar sinds zijn komst kwam hij maar tot twee officiële wedstrijden.

De voormalige NAC-speler kwam in de slotfase van het duel met Excelsior (2-1 winst) als invaller binnen de lijnen en vorige week mocht hij een half uur meespelen in het bekerduel met Vitesse (5-0 overwinning).

Diba tekende halverwege september een contract bij Twente, maar sindsdien maakte hij zich niet geliefd bij trainer Michel Preud'homme. De middenvelder keert vermoedelijk terug naar het Midden-Oosten.

Pirelli rondt vijfdaagse test af

Bandenfabrikant Pirelli heeft deze week een vijfdaagse test met het Formule 1-rubber voor 2011 gehouden. In Bahrein hebben Pedro de la Rosa en Romain Grosjean in totaal meer dan 3.000 kilometer afgelegd om de droogweerbanden aan de tand te voelen.

Na afloop van de test liet Pirelli weten tevreden te zijn over de uitkomsten. In vijf maanden tijd zijn de banden dusdanig verbeterd dat er mee geracet kan worden. Half januari zullen nog twee tests in Bahrein en Abu Dhabi volgen om de puntjes op de i te zetten. Daarna kunnen de F1-rijders er tijdens de verschillende wintertests ervaring mee opdoen.

Terry: "Doelpunt bij Arsenal kan keerpunt zijn"

John Terry waarschuwt Arsenal voor een nieuwe forse thuisnederlaag. Chelsea komt morgen op bezoek.

Arsenal werd vorig seizoen op een 0-3 nederlaag getrakteerd door The Blues. Dit seizoen was Chelsea in eigen huis met 4-1 te sterk voor The Gunners. Aanvoerder Terry denkt dat de regerend landskampioen opnieuw kan overtuigen tegen Arsenal. "We denken dat we hetzelfde kunnen doen als vorig jaar."

"Als je daar niet vanuit gaat, moet je niet eens gaan spelen", zei Terry op de clubsite van Chelsea. De titelverdediger in Engeland verkeert echter niet in beste doen. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti won slechts één van de laatste zeven wedstrijden. Chelsea heeft echter een pauze kunnen nemen door de afgelasting van de topper tegen Manchester United.

"Iedereen zit nu op dezelfde golflengte. We spelen nu voor het eerst in twee weken. We zijn gebrand op een vliegende start. Arsenal heeft veel doelpunten geïncasseerd en wij hebben een sterke aanval. Een doelpunt en een beetje vertrouwen kan ons goed doen. Misschien kan een doelpunt bij Arsenal het keerpunt zijn."

Suárez: "Ik ben uitgeleerd bij Ajax"

Luis Suárez lijkt niet langer in Nederland te willen blijven. De Ajacied is naar eigen zeggen uitgeleerd in Amsterdam.

"Ik ben toe aan een andere omgeving", zegt de aanvoerder van Ajax tegen El País. "Ik wil een betere speler worden. Dat denk ik niet alleen vanuit een economisch oogpunt. Ik wil ook in het voetbalaspect beter worden. Ik wil graag bijleren en mensen laten zien wat ik allemaal in mijn mars heb", aldus de spits.

"Ik heb het gevoel dat daar in de Nederlandse competitie geen ruimte meer voor is. Ik wil daarom de stap naar het buitenland wagen. Mijn droom is om in Spanje te gaan spelen. Maar ik weet zelf ook wel dat ik niet alles in eigen hand", vervolgt Suárez, die met veel plezier terugdenkt aan het afgelopen jaar.

"Wat mij betreft was er nooit een einde gekomen aan het jaar 2010. Het was een jaar om nooit te vergeten. Het WK, de geboorte van mijn dochter en alle persoonlijke prijzen. De trofeëen zijn zeer belangrijk voor mij. Ik ben namelijk ook pas 23 jaar", besluit de Uruguayaan, die langdurig geschorst is na zijn beet richting Otman Bakkal.

Minder kerstdrukte dan vorig jaar

De tweede kerstdag heeft dit jaar voor minder drukte gezorgd dan vorig jaar. Op het drukste moment van de dag stond dit jaar in totaal ongeveer 115 kilometer file. Vorig jaar was dat nog ruim 150, laat de VerkeersInformatieDienst weten.

De piek werd rond 15.00 uur bereikt. De files worden vooral veroorzaakt door bezoekers van onder meer meubelboulevards. "Er is ook verkeer om bij de ouders of schoonouders op bezoek te gaan, maar dat komt vooral in de avond op gang", zegt een woordvoerder. "Wij verwachten niet dat dit voor drukte zorgt."

In de ochtend werd het verkeer verrast door gladheid. Tot het middaguur werden honderd ongelukken gemeld. De A1 werd tussen knooppunt Muiderberg en knooppunt Eemnes afgesloten voor een spoedreparatie aan het wegdek.

De afsluiting duurt tot 21.00 uur, maar de verwachting is dat de snelweg ook maandag nog dicht is. De afsluiting zorgde ook voor vertraging op de omleidingsroute via de A6 en de A27.

In de loop van de avond wordt nog steeds ijzel verwacht, vooral in het westen van het land. Ook maandagochtend kunnen de wegen nog glad zijn. Toch wordt dan vanwege de kerstvakantie een vrij rustige spits verwacht.

Wüst tegen Timmer bij NK sprint

Tijdens de Nederlandse kampioenschappen sprint rijden morgen in Thialf vijf olympische titels in één rit. Marianne Timmer (drie keer goud) en Ireen Wüst (tweemaal goud) vormen het achtste paar van de 1.000 meter. Dat is tijdens de loting bepaald.

Annette Gerritsen, een andere kanshebster op de titel, rijdt op de kilometer in de vijfde rit, tegen Janine Smit. Laurine van Riessen schaatst in het negende paar tegen Marit Dekker, waarna vervolgens topfavoriete Margot Boer op het ijs komt. Zij schaatst tegen Roxanne van Hemert. De kilometer wordt morgen afgesloten met het duel tussen Lotte van Beek en Natasja Bruintjes.

Bij de mannen springt vooral het duel tuss.en Simon Kuipers en Stefan Groothuis in het oog. Beide kandidaten voor de nationale sprinttitel werden ingedeeld in het elfde paar op de 1000 meter. Zowel de mannen als vrouwen hebben daarvoor al de 500 meter afgewerkt.

Wüst tegen Timmer bij NK sprint
Wüst tegen Timmer bij NK sprint (Foto: ANP)

Lorenzo ziet Stoner als belangrijkste concurrent

Jorge Lorenzo, wereldkampioen in de MotoGP klasse, ziet voor komend seizoen niet Valentino Rossi maar Casey Stoner als zijn belangrijkste concurrent. Dat zegt de Spaanse motorcoureur van Yamaha in de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport.

"Zoals de zaken er nu voor staan is Casey met Honda de grootste bedreiging." Stoner stapte aan het eind van het seizoen over van Ducati naar Honda, terwijl Rossi juist van Yamaha naar Ducati toe ging. "Naar mijn mening heeft Stoner meer talent dan wie ook. De manier waarop hij rijdt is indrukwekkend, maar hij is niet altijd consistent, hij crasht te vaak. Maar wanneer hij kalm en geconcentreerd is, is hij moeilijk te verslaan."

Volgens Lorenzo gaan bij de inmiddels 31-jarige Rossi de jaren tellen.  "Rossi kent geen tekortkomingen, maar hij rijdt nu al zoveel jaren vooraan, dat is vast moeilijk vol te houden. Hoewel ik weet dat hij opnieuw zeer gemotiveerd is."

Uitslagen België speelronde 21

Afgelopen weekend werd, ondanks de Kerstdagen, er in de Belgische Jupiler Pro League gevoetbald. Wegens het winterweer vonden slechts drie wedstrijden doorgang. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken.

Koster boekt belangrijke zege met Club Brugge

Trainer van Club Brugge, Adri Koster, heeft afgelopen speelronde een belangrijke zege geboekt. Het bestuur van de ploeg gaf Koster de opdracht de komende twee wedstrijden in winst om te zetten, anders zou de trainer op straat gezet worden. Club mocht afgelopen weekeinde op bezoek bij nummer drie AA Gent en won knap met 0-2.

Op bezoek in Gent pakte de ploeg van Koster na een klein half uur spelen de voorsprong. Perisic was trefzeker voor zijn ploeg. Een kleine tien minuten later wist spits Kouemaha de score te verdubbelen en daarmee hielp hij Koster weer wat steviger in zijn zetel. Club eindigde de wedstrijd met tien man, aangezien enfant terrible Dirar een rode kaart kreeg. Door de winst steeg Club naar de vierde plaats, al hebben de achtervolgers wegens alle afgelastingen nog wat wedstrijden tegoed.

Anderlecht verstevigt koppositie

RSC Anderlecht heeft de koppositie verstevigd. In eigen huis werd Lierse SK met duidelijke cijfers terug naar huis gestuurd; 6-0. De voorsprong op Racing Genk werd vergroot naar vier punten, al heeft Genk nog een wedstrijd tegoed.

De tegenstander van Ajax in de Europa League kende een bliksemstart tegen laagvlieger Lierse. Al na vijf minuten pakte de thuisploeg, dankzij een treffer van Juhasz, de voorsprong. Kort voor rust verdubbelde spits Lukaku de score. Na rust ging de ploeg rustig door met scoren. Wasilewski benutte na een uur spelen een strafschop en tien minuten later scoorde spelmaker Boussoufa de 4-0. In de slotfase waren Chavarria en opnieuw Boussoufa trefzeker en zodoende kwam de 6-0 einstand op het scorebord.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cercle Brugge Standard Luik 1-0
AA Gent Club Brugge 0-2
KV Mechelen KV Kortrijk afg.
Charleroi Germinal Beerschot afg.
Westerlo SK Lokeren afg.
Eupen Zulte Waregem afg.
RSC Anderlecht Lierse SK 6-0
Racing Genk STVV afg.

Klassement

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 RSC Anderlecht 21 14 5 2 47 46-14
2 Racing Genk 20 13 4 3 43 51-19
3 AA Gent 20 12 2 6 38 39-30
4 Club Brugge 21 10 3 8 33 40-29
5 Standard Luik 21 10 3 8 33 38-27
6 SK Lokeren 18 9 6 3 33 28-22
7 KV Kortrijk 19 9 3 7 30 24-20
8 Cercle Brugge 19 8 5 6 29 22-25
9 Zulte Waregem 20 6 9 5 27 30-24
10 KV Mechelen 17 7 5 5 26 22-21
11 Westerlo 20 6 7 7 25 25-28
12 STVV 19 6 2 11 20 14-35
13 Eupen 19 4 3 12 15 22-37
14 Germinal Beerschot 19 3 6 10 15 12-28
15 Lierse SK 20 1 7 12 10 15-44
16 Charleroi 19 1 4 14 7 12-37

Klik hier om meer statistieken over de Belgische Jupiler Pro League te bekijken!

 

Generaal Petraeus prijst Pakistan

De commandant van de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, generaal David Petraeus, heeft Pakistan geprezen om zijn 'indrukwekkende' inspanningen om opstandelingen te bestrijden. Hij zei dat er al verschillende gecoördineerde acties aan weerszijden van de Afghaans-Pakistaanse grens hebben plaatsgevonden en kondigde aan dat deze 'hamer-en-aambeeldoperaties' volgend jaar worden opgevoerd.

De Verenigde Staten hebben er lang bij Pakistan op aangedrongen Afghaanse Taliban en andere extremistische groepen die zich in het tribale grensgebied ophouden aan te pakken. De Amerikaanse druk veroorzaakte regelmatig wrijving in de betrekkingen met Pakistan, waarbij Islamabad zich stoorde aan de suggestie dat het te weinig deed.

In een interview zaterdag aan boord van een legervliegtuig waarmee Petraeus zaterdag verschillende legerkampen in Afghanistan bezocht, benadrukte de Amerikaanse commandant dat Pakistan een pluim verdient voor de manier waarop het de verschillende groepen extremisten in het land heeft aangepakt. Pakistan onderkent nu ook 'de noodzaak om meer te doen om zijn vorderingen op dit gebied te consolideren, en wij gaan de zaken met hen coördineren om ze bij hun operaties te helpen', zei Petraeus.

Consolidatie in de Swat-vallei, de Northwest Frontier Provincie en de tribale gebieden is noodzakelijk voordat het Pakistaanse leger zijn operaties tot andere gebieden uitbreidt, zoals het van extremisten vergeven Noord-Waziristan. "Ze onderkennen dat ze sommige operaties die ze hebben uitgevoerd moeten voltooien voordat ze significante nieuwe operaties beginnen."

De Pakistanen pakken vooral groepen aan die worden gezien als een bedreiging voor de binnenlandse veiligheid, zoals de Pakistaanse Taliban, maar schroomden tot nog toe om in actie te komen tegen extremisten die vanuit Noord-Waziristan actief zijn in Afghanistan, zoals het Haqqani-netwerk.

Petraeus zei dat vooral in de afgelopen twee maanden sprake is van 'zeer nauwe coördinatie' tussen Pakistan en Afghanistan, en dat hij zelf regelmatig overleg voert met de Pakistaanse legerleider, generaal Ashfaq Parvez Kayani. "Alle deelnemers onderkennen de noodzaak om meer te doen tegen sommige elementen die de veiligheid in Afghanistan ondermijnen."


Generaal Petraeus prijst Pakistan (Foto: Novum)

Mourinho: "2010 mijn beste jaar ooit"

José Mourinho beleefde een succesvol jaar. Met Internazionale won de Portugees alles wat er te winnen viel. Mourinho veroverde met Inter de treble. De Italiaanse topclub won de landstitel, de nationale beker en de Champions League. Na de prijzenregen in Milaan vertrok Mourinho naar Real Madrid, waarmee hij nu tweede staat in Spanje. De Koninklijke moet in La Liga genoegen nemen met een rol achter FC Barcelona.

De Catalanen waren dit seizoen in eigen huis veel te sterk voor het Real van Mourinho. Nadat hij met Inter in de Champions League nog stuntte tegen Barça werd zijn ploeg dit keer van de mat geveegd met 5-0. "Als je die wedstrijd niet mee zou tellen, dan was mijn jaar perfect", zei Mourinho tegen Record.

"Maar 2010 blijft voor mij het beste jaar ooit", aldus de Portugees. Mourinho hoopt met Real de successen van zijn tijd bij Inter te evenaren. "Ik wil zo snel mogelijk prijzen winnen met Real", besluit de oud-trainer van Chelsea. Mourinho sloot 2010 vorige week af met een klinkende bekerzege op Levante (8-0).

Ljungberg (33) gaat meetrainen bij Celtic

De transfervrije Freddie Ljungberg krijgt de kans zich te bewijzen bij Celtic na zijn vertrek bij Chicago Fire. Een woordvoerder van Celtic meldt vandaag dat Ljungberg vermoedelijk mee gaat trainen. Mocht dit goed bevallen, dan kan hij langer in Glasgow blijven. De Zweed verliet afgelopen zomer het Amerikaanse Chicago Fire.

Ljungberg kwam eerder in de Verenigde Staten uit voor Seattle Sounders. De middenvelder is vooral bekend van zijn periode bij Arsenal. De voormalig Zweeds international speelde negen seizoenen voor The Gunners.

Celtic-trainer Neil Lennon zou Ljungberg kunnen inzetten als vervanger van de Zuid-Koreaan Ki Sung-Yong. De middenvelder, die vandaag trefzeker was tegen St.Johnstone (2-0), is enige tijd afwezig vanwege de Azië Cup.

Grote weersproblemen in VS

Sneeuwjachten hebben zondag verkeersproblemen veroorzaakt in het zuiden en oosten van de Verenigde Staten. Honderden vluchten zijn geannuleerd.

Delen van het zuiden van de VS beleefden een witte kerst, voor het eerst sinds de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Op tientallen plaatsen deden zich door de gladheid verkeersongelukken voor.

De problemen verplaatsten zich met een koudefront mee naar het noordoosten, waar 15 tot 40 centimeter sneeuw werd verwacht. Luchtvaartmaatschappijen schrapten honderden vluchten, bij de luchthavens in en rond New York City al bijna duizend.

De burgemeester van Philadelphia riep burgers op thuis te blijven en in Maryland, Virginia en North Carolina werd de noodtoestand uitgeroepen. Spoorwegmaatschappij Amtrak annuleerde in Virginia verscheidene passagierstreinen.

De sneeuwval ging gepaard met harde windvlagen. "Wij dringen aan op uiterste voorzichtigheid als u moet reizen", zei gouverneur Bob McDonnell van Virginia. "Probeer vroeg thuis te zijn en als u niet hoeft te reizen, reis dan niet."


Grote weersproblemen in VS (Foto: Novum)

A1 maandagavond weer dicht

De A1 richting Amersfoort wordt maandagavond weer afgesloten voor spoedreparaties aan het wegdek. Dat gebeurt wederom tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes, meldt Rijkswaterstaat.

De A1 wordt om 22.00 uur afgesloten en moet dinsdag om 05.00 uur open gaan. Verkeer wordt omgeleid via de A6 en de A27. Zondag leidde de afsluiting van de A1 daar tot files. Als er geen files staan is de extra reistijd ongeveer een kwartier.

De spoedreparatie is volgens Rijkswaterstaat nodig omdat steentjes van het wegdek losraken door de vorst. Daardoor kunnen uiteindelijk gaten in het wegdek ontstaan.

Door de vorstschade werden zaterdag twee rijstroken gesloten. Aanvankelijk zou het herstel alleen maandag plaatsvinden, maar de weg was in zo'n slechte staat dat de herstelwerkzaamheden op tweede kerstdag al begonnen.

Acht shorttrackers zeker van EK

Acht Nederlandse shorttrackers zijn al zeker van deelname aan het EK, dat van 14 tot en met 16 januari verreden wordt in Heerenveen. Vandaag werd de voorlopige selectie bekendgemaakt.

Sjinkie Knegt (tweede op de 1.000 meter in Shanghai), Jorien ter Mors (vierde op de 1.500 meter in Montreal) en Freek van der Wart (vijfde op de 500 meter in Changchun) hebben op basis van hun prestaties van de eerste vier wereldbekerwedstrijden van dit seizoen een startbewijs gekregen. Daarnaast zijn Annita van Doorn en Niels Kerstholt aangewezen vanwege meerdere top-tiennoteringen in de wereldbekercyclus.

Yara en Sanne van Kerkhof en Daan Breeuwsma zijn op de aflossing al zeker van het EK. Breeuwsma maakte deel uit van de mannenploeg die in Shanghai brons won en de zusjes Van Kerkhof wonnen met het vrouwenteam brons in Changchun.

Verkiezing: Halve finale Sporter van het Jaar 2010

Het jaar 2010 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er zijn 64 sporters genomineerd. Zij zullen via een knock-out systeem uitmaken wie er met de titel [i]FOK!sporter van het jaar 2010[/i] vandoor gaat. Inmiddels zijn we aanbeland bij de halve finales en gaat het dus echt spannend worden

Links naar vorige rondes:
Nominaties in dit bericht en dit topic
Eerste ronde in dit bericht en dit topic
Tweede ronde in dit bericht en dit topic
Derde ronde in dit bericht en dit topic
Kwartfinale in dit bericht en dit topic


Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door met gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).
In dit topic en onder het bericht op FOK!sport kun je stemmen. Dit kan door met gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Rafael Nadal[/b] - Roger Federer

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De kwartfinale sluit op maandag 27 december om 20.00 uur.

De halve finales:
Wesley Sneijder - Nicolien Sauerbreij
Sven Kramer - Mark Tuitert

 

OM: 'Vijf Somaliërs niet meer verdacht'

Vijf van de twaalf Somaliërs die op kerstavond in Rotterdam werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme worden niet langer verdacht. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zondag.

Twee mannen van 32 en 40 jaar met een Nederlandse verblijfsvergunning zijn zondagavond vrijgelaten. Drie Somaliërs zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst van de politie. Het gaat om twee mannen van 30 en 40 jaar met een Deense verblijfsvergunning en een 36-jarige man zonder verblijfsvergunning.

De recherche kon geen bewijs vinden dat de vijf betrokken zijn bij terroristische activiteiten. De twaalf verdachten werden aangehouden na een ambtsbericht van de AIVD. Een aantal Somaliërs zou op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland willen plegen.

De nationale recherche viel vrijdag een belwinkel en vier woningen in Rotterdam binnen. Ook werden invallen gedaan in twee motelkamers in de gemeente Gilze-Rijen.

De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht van de AIVD, waarin werd gemeld dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland wil plegen. Met de arrestaties wilden het OM en de politie in de eerste plaats voorkomen dat een aanslag werd gepleegd. Bij de doorzoekingen zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Schadeverzekeraar betaalt berging Anne Frank-boom

Een schadeverzekeraar heeft de kosten voor de berging van de Anne Frankboom 'uit coulance' op zich genomen. De zieke kastanje viel 23 augustus tijdens een zware storm om. De boom is inmiddels geborgen, maar dat heeft bijna 28.000 euro gekost. De Stichting Support Anne Frank Tree was niet voor de bergingskosten verzekerd, maar laat zondag weten dat het probleem nu is opgelost.

De stichting was opgericht om de kap van de boom te voorkomen. De gemeente Amsterdam wilde de boom kappen omdat die door een ziekte om zou kunnen vallen. De stichting zamelde geld in en liet in 2008 voor 75.000 euro een constructie plaatsen die de val van de boom moest voorkomen.

Dit jaar viel de boom ondanks de constructie alsnog. Verschillende bedrijven zijn bezig geweest met het bergen van de boom en de constructie. De stichting kreeg de rekening gepresenteerd. Uiteindelijk heeft Generali Schadeverzekering Maatschappij, een sponsor van de stichting, de kosten op zich genomen.

Stekjes van de boom zijn trouwens de hele wereld over gegaan. De stichting verwacht de verdeling van de resten van de boom begin volgend jaar af te ronden. Daarna wordt de stichting ontbonden.

De paardenkastanje was wereldberoemd doordat Anne Frank hem tijdens de Tweede Wereldoorlog een paar keer beschreef in haar dagboek.


Schadeverzekeraar betaalt berging Anne Frank-boom (Foto: Novum)

Boom wint veldrit in Heusden-Zolder

Lars Boom heeft de veldrit in Heusden-Zolder gewonnen. De renner van Rabobank, die zich voorbereidt op het NK van volgende maand in Sint-Michielsgestel, liet in de wereldbekerwedstrijd de Belgen Niels Albert en Bart Wellens achter zich. Gerben de Knegt finishte als vierde. Voor Boom is het zijn eerste overwinning dit veldritseizoen.

Boom rijdt deze winter wat meer veldritten dan vorig jaar. Woensdag verschijnt hij aan de start van de Azencross in Loenhout. Na het Nederlands kampioenschap van 9 januari richt hij zich weer volledig op het wegseizoen.

Spanning aan grens Gaza-Israël loopt op

De spanningen tussen militante Palestijnen en de Israëlische regering dreigen te escaleren. De radicale groep Hamas dreigde Israël zondag met nieuwe aanvallen, als de toestand aan de grens met de Gazastrook niet ontspant. Op Israëlische aanvallen zal de organisatie agressief reageren, zei woordvoerder Abu Obeida. Bij een luchtaanval in de Gazastrook werden zondag twee Palestijnen gedood. De mannen hadden geprobeerd bij de grens een bom te plaatsen, zei het Israëlische leger.

De Islamitische Jihad liet weten dat twee leden van de organisatie in gevechten met Israëlische militairen waren omgekomen. De voorbije dagen schoten militante Palestijnen vanuit de Gazastrook minstens dertig raketten af naar het zuiden van Israël, waarbij een jong meisje lichtgewond was geraakt. Israël voerde daarop meerdere luchtaanvallen op Hamasdoelen uit. Daarbij werd een Palestijn gedood en raakte een ander gewond. Zaterdag bombardeerde Israël volgens een mededeling van het leger een 'inrichting voor terreurtraining' en een tunnel die voor smokkel van wapens van Egypte naar de Gazastrook werd gebruikt.

De Israëliërs spelen met vuur, zei Hamas-woordvoerder Obeida. De leider van de gewapende vleugel van Hamas, Mohammed Deif, zei op de 23e verjaardag van de oprichting van de groep dat Israël vroeger of later zal 'verdwijnen'.

De Israëlische minister Binyamin Ben-Eliezer waarschuwde zondag dat stilstand in het vredesoverleg in het Midden-Oosten de belangen van de regering in Jeruzalem kan schaden. Als er geen schot komt in de besprekingen, zou de internationale gemeenschap over een jaar een soevereine Palestijnse staat kunnen erkennen, zei hij.

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman verklaarde daarentegen dat een vredesovereenkomst met de Palestijnen er onder de huidige omstandigheden niet in zit. Israël zou zich beter kunnen concentreren op een langdurig interim-akkoord waarin veiligheidskwesties en economische zaken geregeld worden, zei hij tegen Israëlische diplomaten. De Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever zou 'niet gelegitimeerd' zijn, omdat zij verkiezingen voor zich uitschuift. De Palestijnen hebben interim-afspraken met Israël tot nog toe categorisch afgewezen.

Door de impasse in de vredesbesprekingen zoeken de Palestijnen intussen naar alternatieve oplossingen, zoals erkenning van een zelfstandige Palestijnse staat door zo veel mogelijk landen. Verscheidene landen in Latijns-Amerika hebben laten weten hiertoe te willen overgaan.

De Israëlische strijdkrachten hebben ondertussen een lid van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Mahmud Abbas uit Oost-Jeruzalem voor vier maanden uit de stad verbannen. Zij beriepen zich hierbij op een maatregel uit de tijd dat de staat Israël werd opgericht, die al tientallen jaren niet meer is toegepast. Volgens zijn advocaat wil Adnan Gheith zijn zaak tot aan het hooggerechtshof uitvechten. Gheith voerde protesten aan tegen de aanwezigheid van joodse kolonisten in zijn buurt.

"Niveau in Polen is echt niet bar en boos"

Trainer Robert Maaskant vindt dat het Poolse voetbal niet onderdoet voor de Nederlandse competitie. "Qua niveau is het echt niet bar en boos, zoals weleens wordt beweerd", zegt Maaskant tegen Voetbal Magazine.

De Schiedammer maakte afgelopen zomer de overstap naar Wisla Krakow. "We komen weliswaar tekort voor Ajax, PSV en FC Twente, maar voor de rest van de ploegen in de Eredivisie doen we echt niet onder."

"Neem Lech Poznan dat dit jaar in de Europa League uitkomt. Die club wint van Manchester City en speelt gelijk tegen Juventus en Red Bull Salzburg. Dan kun je niet zeggen: in Polen kunnen ze niks. Dan mag zo'n pannenkoek bij Voetbal International, die jongen van De Jakhalzen die van toeten noch blazen weet, wel een totaal ander beeld neerzetten, maar die heeft geen idee waarover hij het heeft."

"De mensen in Nederland weten helemaal niet dat wij in prachtige en volle stadions spelen. En fanatiek dat het daar aan toegaat! Veel fanatieker dan in Nederland! En dan ben ik bij NAC wel wat gewend, hoor. Onderschat het niet, hè. Wisla is echt een grote club. Dat vertelde Leo Beenhakker me ook al."

"Hij noemde Wisla een van de best georganiseerde clubs van het land. Het heeft ook niet voor niets een ster op de borst. Ze zijn in de laatste twaalf seizoenen liefst zeven keer kampioen geworden. Ze hebben ook echt de ambitie om in de Champions League uit te komen. Dat blijkt ook wel als je naar het budget kijkt. Want dat is er niet! In principe is dus alles mogelijk. Daar zorgt Boguslaw Cupial, onze eigenaar, wel voor. Als hij zou willen, koopt hij zo iemand uit de Serie A, zo rijk is hij."

Legend of Zelda: A Link to the Minecraft

Terwijl iedereen al bezig was met kerst, zat YouTube-user DoubleOBond niet stil. Hij heeft de dag voor Kerst een filmpje op YouTube geplaatst waarin hij toch iets tofs laat zien.

DoubleOBond heeft namelijk de hele map van Legend of Zelda: A Link to the Past in Minecraft nagemaakt. De beste man is er zo'n 100 uur mee bezig geweest en heeft uiteindelijk een map van 512 x 512 x 104 gemaakt. Zodra het mogelijk is zal hij proberen het er nog beter uit te laten zien en eindelijk de gebieden aan elkaar te verbinden. Hieronder het filmpje.

'Helft van Duitsers wil D-mark terug'

Negen jaar na de invoering van de euro verlangt nagenoeg de helft van de Duitsers terug naar de oude D-mark. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Duitse krant Bild, waarvan de uitslagen maandag in de krant worden gepubliceerd.

Volgens de onderzoekers gaf 49 procent van de ondervraagde Duitsers aan de oude munt terug te willen. Ruim 40 procent van de Duitsers ziet het niet zitten de euro weer in te wisselen voor de mark.

Relatief weinig Duitsers (17 procent) hebben het gevoel dat ze hebben geprofiteerd van de invoering van de euro. Bijna 80 procent gaf aan dat ze voor hun gevoel niet hebben geprofiteerd van de omwisseling van de valuta. Bijna 70 procent van de ondervraagde Duitsers maakt zich zorgen om de stabiliteit van de Europese eenheidsmunt.

'Helft van Duitsers wil D-mark terug'
'Helft van Duitsers wil D-mark terug' (Foto: ANP)

Dak van Schalke-stadion bezwijkt door sneeuw

De enorme sneeuwval in Duitsland heeft ervoor gezorgd dat een deel van het dak van de Veltins-Arena is ingestort. De club van Klaas-Jan Huntelaar meldt de schade op de officiële clubsite. Het is niet de eerste keer dat een deel van het dak is bezweken door sneeuwval. Aan het begin van 2010 was er ook al een gedeelte ingestort.

Vanwege de schade aan het dak is een sportevenement in de Veltins-Arena afgelast. Op 30 december zou een biathlonwedstrijd eindigen in de thuishaven van Schalke. Het duel met HSV komt niet in gevaar.

Die Königsblauen treffen de club van Eljero Elia, Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy op zaterdag 15 januari in Gelsenkirchen. De thuiswedstrijd is het eerste competitieduel na de winterstop in Duitsland.

Betoging in Moskou tegen etnisch geweld

Enkele duizenden mensen hebben zondag in Moskou gedemonstreerd tegen het toenemende etnische geweld in Rusland. Sommige betogers hadden posters bij zich met de tekst 'fascisten brengen Rusland te schande' en riepen 'Nee tegen fascisme'.

De bijeenkomst in het centrum van Moskou werd door burgergroepen georganiseerd in reactie op de rellen van 11 december, toen duizenden Slavische nationalisten en voetbalsupporters 'Rusland voor de Russen' roepend door de straten bij het Kremlin trokken. De relschoppers vochten met de politie en tuigden mensen afkomstig uit de Kaukasus af.

De onlusten buiten het Kremlin riepen twijfels op over het vermogen van de overheid om de toenemende vreemdelingenhaat de kop in te drukken. De politie pakte in de dagen daarna in Moskou en Sint-Petersburg honderden mensen op om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. President Dmitri Medvedev verweet vrijdag de politie te laat te hebben ingegrepen.

"In Rusland is elke stad en elk dorp multi-etnisch en elk oplaaien van nationalisme in Rusland maakt het land kapot", zei oppositieleider Vladimir Ryzjkov. Mensenrechtenactivist Lev Ponomarjov zei dat het van belang is dat de autoriteiten onder ogen zien dat nationalisme bestaat in Rusland. "Wij moeten het recht voor zijn raap zeggen: ja, er is Russisch nationalisme, het is een maatschappelijk probleem en wij moeten het aanpakken."

Analisten menen dat het conflict in Tsjetsjenië, waarin zowel Russische ordetroepen als militante islamisten wreedheden begingen, geleid heeft tot toenemende vreemdelingenhaat en neo-nazisme in Rusland, als ook tot groeiende haat tegen Russen en de heerschappij van Moskou in de Kaukasus.

Man rijdt '1003' kilometer te hard

Een Arnhemmer heeft wel een heel snelle wagen en lijkt daarnaast weinig last van de gladheid te hebben. De man heeft namelijk een bekeuring gekregen voor iets te snel rijden op de N50 bij Zalk waar je 70 kilometer per uur mag. De man reed echter 1073 kilometer per uur met zijn Jaguar XJ.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) denkt echter dat er ergens 'iets verkeerd is gegaan'. Een woordvoerster van het CJIB meldt dat de fout niet bij hen ligt, want 'alles was nog goed toen de bon de deur uitging': "Het heeft er alle schijn van dat iemand een grap heeft uitgehaald", zo zegt zij.

De boete bedraagt overigens 50.006 euro. Of de snelheidsduivel dit bedrag ook echt moet betalen is niet duidelijk.

Op de website van de Gelderlander verklaart Mark Postema, de beboete man, dat deze snelheid hem 'toch wel wat onrealistisch' lijkt. Over de bekeuring zegt hij: "Die 50.000 euro lukt me nog wel. Maar ik zou niet weten waar ik die overige 6 euro (administratiekosten red.) vandaan moet halen."

Meer daken ingestort in België

Niet alleen het dak van een kerk in Belgisch Limburg is dit weekeinde ingestort, maar nog meer daken begaven het tijdens de kerstdagen in België. Zondagochtend bezweek het dak van een hangar in de buurt van Luik onder het gewicht van sneeuw en ijs. In de loods stonden onder meer tractors, een auto, een boot en motoren.

Vrijdag stortte het dak in van een grote commerciële kippenren in het nabijgelegen plaatsje Nandrin. Iets verderop moest de brandweer van Hoei een dak van een winkel stutten, dat dreigde in te storten. Verder hebben de daken van een transportbedrijf en een woning in de omgeving het begeven. Niemand raakte gewond.

Meer daken ingestort in België
Meer daken ingestort in België (Foto: ANP)

[NK allround] Titelverdediger Olde Heuvel weer favoriet

Morgen gaat het NK allround in Heerenveen van start. Wouter Olde Heuvel, die de Nederlandse titel verdedigt. is favoriet. Vorig seizoen profiteerde Olde Heuvel van de afwezigheid van zijn teamgenoot Sven Kramer die er ditmaal ook niet bij is.

"Ik ben er klaar voor. Natuurlijk voel ik druk, maar niet meer dan anders”, aldus Olde Heuvel die door een knieblessure een groot deel van vorig seizoen moest missen. De 24-jarige allrounder is daar helemaal van hersteld. "Ik heb nergens last meer van. Ik voel me echt weer fit.”

Olde Heuvel rijdt morgen alleen de 500 meter. Normaal wordt op de eerste dag ook de 5.000 meter verreden maar de planning is aangepast omdat tegelijkertijd het NK sprint is. "De 500 meter is mijn minst goede afstand. Normaal gesproken kan ik het direct daarna goed maken op de 5 kilometer. Nu moet ik dat de dagen erna maar doen," besloot Olde Heuvel.

Politie zet pepperspray in tegen sneeuwballen

Twee agenten in Berlijn, die het doelwit waren van ongeveer veertig sneeuwballengooiers, hebben de winterse actie van zich afgeslagen door pepperspray in te zetten. Dat maakte de politie zondag bekend.

De agenten waren zaterdag op een melding van een vechtpartij afgekomen. Een groepje van ongeveer 25 jongeren maande de agenten weg te gaan. Toen de agenten dit verzoek weigerden in te willigen, begonnen de jongeren hen met sneeuwballen te bekogelen. De sneeuwactie trok omstanders aan die mee begonnen te gooien.

De agenten probeerden te ontkomen aan het spervuur van sneeuwballen, maar deden vervolgens een tegenaanval met pepperspray in de hand. De meeste jongeren zijn gearresteerd. Niemand raakte gewond.

Iran veroordeelt Israëlische spion ter dood

In Iran is een man veroordeeld tot de doodstraf wegens spionage voor Israël, zo meldt het Iraanse persbureau Mehr. De aanklager geeft aan dat de identiteit van de veroordeelde zal worden bekendgemaakt zodra het hoogste rechtsorgaan in Iran het vonnis heeft goedgekeurd. 

Er is nog geen officiële reactie gekomen vanuit Israël. Het zal niet de eerste keer zijn dat een spion voor Israël de doodstraf krijgt. In 2008 is Ali Ashtari geëxecuteerd vanwege spionage voor Israël.

Auto glijdt woning binnen

Een automobilist is zondag door een slippartij met auto en al een woning in het Noord-Brabantse Oosterhout binnengereden. In de woning aan de Bredaseweg zaten vier kinderen televisie te kijken. Niemand raakte gewond, laat de politie weten.

Rond 13.00 uur reed de 46-jarige automobilist met zijn zoon in de auto over een brug. Door een gladde weg verloor hij de macht over het stuur. De auto gleed met een flinke vaart tegen de woning aan. De pui raakte volgens de politie zwaar beschadigd.

'Liverpool aast op Van Wolfswinkel'

Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht) kan volgens talkSPORT mogelijk de overstap maken naar Liverpool. Liverpool zou een bod voorbereiden van ruim negen miljoen euro. The Reds zouden onder de indruk zijn geraakt van Van Wolfswinkel tijdens de Europa League-campagne van Utrecht.

De Domstedelingen zaten in de groep van Liverpool. De ploeg van Ton du Chatinier speelde vijf keer gelijk en verloor één duel. Beide wedstrijden tegen Liverpool eindigden in een doelpuntloos gelijkspel. In de laatste groepswedstrijd op Anfield Road viel Van Wolfswinkel geblesseerd uit met een gebroken sleutelbeen. De begeerde spits staat daardoor enkele weken langs de kant. Er bestaat ook interesse vanuit Duitsland en Italië.

Van Wolfswinkel werd eerder ook genoemd bij Napoli, eveneens groepsgenoot van Utrecht in de Europa League. De 21-jarige spits is dit seizoen belangrijk voor Utrecht. De aanvaller, die overkwam van Vitesse, scoorde in zeventien competitiewedstrijden elf doelpunten. De Utrechters staan tiende op de ranglijst.

Pamela Anderson heeft weer mot met belastingdienst

Pamela Anderson heeft weer problemen met de Amerikaanse belastingdienst. De rondborstige ster heeft een aanslag van 180.000 dollar (ruim 137.000 euro) op de deurmat gekregen, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Vorig jaar had de belastingdienst nog bijna 500.000 dollar (ruim 381.000 euro) tegoed van de actrice.

Destijds staken geruchten de kop op dat Anderson failliet zou zijn. Die verhalen ontkende de blondine in alle toonaarden. "Ik snap niet dat dit voor zo veel ophef heeft gezorgd", zei Pamela.

De 43-jarige vertelde dat haar financiën niet helemaal op orde waren. "Waarschijnlijk is er een fout gemaakt bij de berekening van de belasting", reageerde Anderson, die zwoer dat de fout zou worden hersteld en dat het niet meer zou gebeuren.

Hoe de blondine reageerde op de aanslag van dit jaar, is nog niet bekend. Woordvoerders van Anderson houden hun lippen stijf op elkaar.


Pamela aangeslagen (Foto: Novum)

Veilige oversteek eenden leidt tot blikschade

Een 28-jarige Dordrechter die zaterdagmiddag in zijn woonplaats een stoet eenden veilig over liet steken, moest zijn goede daad bekopen met blikschade. Een automobilist achter hem kon niet meer op tijd remmen en botste achterop zijn auto.

Het voorval op de Karel Doormanweg leidde niet tot gewonden, meldt de politie. Ook de eenden bleven gespaard. Wie verantwoordelijk wordt gehouden voor het ongeluk, moet uit onderzoek blijken, zegt een politiewoordvoerder. Doorgaans wordt degene die plotseling op de weg remt voor kleine dieren als schuldige aangewezen.

Kagawa in belangstelling Real Madrid

Borussia Dortmund-middenvelder Shinji Kagawa staat in de belangstelling van Real Madrid. Volgens Marca kan de Japanner nog deze winter een droomtransfer maken.

De 21-jarige Kagawa speelt pas een half jaar in Dortmund. Met acht goals in zestien duels imponeerde de middenvelder en was hij er medeverantwoordelijk voor dat de club aan kop gaat in de Bundesliga.

Niet alleen Real Madrid heeft belangstelling in Kagawa. Ook Barcelona, Valencia en Sevilla zouden de middenvelder willen contracteren.

New Kids Turbo de kersthit van 2010

De kersthit in de Nederlandse bioscopen is dit jaar 'New Kids Turbo'. De film met de asociale jongeren uit Brabant staan nog steeds nummer één in de bioscoop top 10.

Op nummer twee staat 'Harry Potter 7.1'. De Nederlandse film 'Dik Trom' stijgt naar de derde plek en is daarmee de kinderhit van de feestdagen. De film 'Het geheim' met Theo Maassen is flink geflopt, net als 'De Eetclub'. De remake van 'Loft' trekt ook geen volle zalen, zoals het origineel twee jaar geleden in België deed. In de tweede week zakt de film naar de vierde plaats.

FOK!kers vieren kerst met familie

FOK!kers brengen de kerstdagen massaal door met de familie. Dat blijkt uit de kerstpoll op de Frontpage.

Maar liefst 61 procent van de stemmers brengt kerst door met familie. Een kleine 19 procent brengt kerst helemaal alleen door. 10 procent brengt het door met zijn/haar partner en/of gezin. Slechts 5 procent brengt het door met vrienden en 1,3 procent moet met de kerstdagen werken.

Overigens zitten in de 61 procent ook FOK!kers die met tegenzin naar de familie gaan. Stefanivich: "Fuck kerst. Gedwongen gezelligheid! Maar ik 'vier' het met familie en 's avonds met vrienden in de kroeg zoepn. Ik heb er niks mee eigenlijk." Verder vinden mensen het ook nog steeds raar als je alleen bent met kerst: "Je hebt toch wel iemand waar je naartoe kan? En juist met kerst hebben een groot deel mensen vrij... Zoek dan vrienden op of zoiets, of je vader en moeder. Of je kinderen. Of je buren."


Stemmen kan hier.

Man opgepakt voor stennisschoppen in vliegtuig

De marechaussee heeft zaterdagavond op Schiphol een man opgepakt die in een vliegtuig zijn vriendin en een purser had bedreigd. De 43-jarige man had op een vlucht vanuit Egypte een hoog oplopende ruzie gekregen met zijn vriendin, laat de marechaussee weten.

De purser, die onder meer verantwoordelijk is voor de vliegveiligheid, kwam tussenbeide. Daarop bedreigde de man de purser.

De purser heeft de vriendin vervolgens op een andere stoel in het vliegtuig gezet en de marechaussee ingeseind. Nadat het vliegtuig was geland heeft de marechaussee de man aangehouden. Ook zijn getuigen gehoord. Na een nacht in de cel te hebben doorgebracht, is de man zondagmiddag vrijgelaten.

Mega Man in kerstsfeer "A Mega Man Christmas Carol"

Als Mega Man in Ebenezer Scrooge's schoenen stond, zou hij zichzelf niet mee laten slepen door die vage kerstgeesten. Nee, hij zou in actie komen en ze eens laten zien wat kerst inhoudt!

Blijkbaar vonden de mensen bij Mega Man sprite repository Sprites Inc. het tijd dat er een dergelijke game werd gemaakt. In deze variant op het verhaal van Dickens ga je als Mega Man gelijk de kerstgeesten in boss battles te lijf. De kerstgeesten van het heden, verleden en de toekomst zijn aanwezig, evenals Jacob Marley.

Voor het korte en grappige spelletje kan je hier terecht.

mega man

Zielman pakt marathontitel op kunstijs

Op de Vechtsebanen in Utrecht heeft Carla Zielman de Nederlandse titel op kunstijs gepakt. Na zeventig ronden bleef Zielman natuurijskampioene Foske Tamar van der Wal en Manon Kamminga in de eindsprint voor.

Op het ijs in Utrecht, dat in prima staat verkeerde, was het erg moeilijk om uit het peloton weg te komen. Danielle Bekkering, Maria Sterk en Mireille Reitsema probeerden het meerdere malen maar konden niet wegblijven. Elma de Vries wist een gaatje van 100 meter te slaan, maar ook zij werd door het peloton teruggefloten.

Titelhoudster Mariska Huisman kwam aanvankelijk als de nummer drie over de meet maar zij werd gediskwalificeerd wegens onreglementair sprinten.

Pranjic: ''Ruiz had van Heerenveen kunnen zijn''

Danijel Pranjic speelde vier seizoenen bij sc Heerenveen. In de Leeuwarder Courant zegt de Kroatische linkspoot dat Twente-sensatie Bryan Ruiz van Heerenveen had kunnen zijn.

Het zijn geen loze uitlatingen die Danijel Pranjic in de Leeuwarder Courant over zijn vorige werkgever sc Heerenveen doet. Volgens de Kroaat had Ruiz van Heerenveen kunnen zijn, koos Miralem Sulejmani puur voor het geld en had hijzelf in Heerenveen willen blijven en zo met de groep door kunnen groeien naar de top van de Eredivisie.

"Ik voelde dat we konden doorgroeien naar de top", aldus Pranjic. "Ik dacht: als ik blijf en er worden twee, drie sterke jongens gekocht, dan maken we de sprong."

"Hádden ze mijn aanbod geaccepteerd en hádden ze naar Sollied geluisterd toen hij Ruiz wilde halen, dan waren we voor de titel gegaan. Het geld is aan verkeerde spelers uitgegeven", besluit Pranjic.

Eerder liet Pranjic al weten dat Miralem Sulejmani de verkeerde keuze gemaakt heeft om Heerenveen in 2008 voor Ajax te verruilen. "Mikki had moeten luisteren. Ik adviseerde hem nog een jaar bij Heerenveen te blijven. Voor zijn ontwikkeling en voor de fans die dol op hem waren. Mikki is echter gezwicht voor het geld, maar ik weet dat de transfer niet zijn eigen beslissing was. Ik ben gelukkig geen slaaf van mijn zaakwaarnemer", aldus de de scherpe analyse van de Kroaat.

Komende donderdag Veluwemeertocht

Mocht de dooi geen roet in het eten gooien, dan zal komende donderdag de natuurijsklassieker de Veluwemeertocht worden geschaatst. Een dag later staat de Oldambtrit op het programma staan.

Komende dinsdag wordt de Honderd van Earnewâld verreden. Die tocht werd voor het laatst in 1997 verreden. Op woensdag wordt de Ronde van Duurswold gehouden. Die telt ook mee voor het klassement van de natuurijsklassiekers.

Nederlander vermoord in Paramaribo

Een 54-jarige Nederlandse toerist is zaterdagavond doodgeschoten in Paramaribo. Hij liep rond 23.00 uur met zijn vrouw naar het appartement in de Jessurunstraat waar het echtpaar logeerde.

Plotseling stopte een auto naast hen en een man rukte de tas van de vrouw weg. De man probeerde de tas terug te pakken, terwijl hij de vrouw vroeg weg te rennen. De rover haalde daarop zijn wapen tevoorschijn en schoot de man neer.

Het slachtoffer bloedde dood op straat. Hij is volgens de politie neergeschoten met een zwaar kaliber wapen.

Garrus is een lieve knuffel

Op deviantART komen we wel vaker game gerelateerde dingen tegen. Zoals Lego-varianten van game-helden die waarschijnlijk niet in Lego-games thuis horen.

DeviantART gebruiker eitanya heeft verschillende game-knuffels gemaakt, waaronder ook een knuffel van Garrus, je weet wel, die Turian Agent uit Mass Effect 1 en 2. Zo wordt een misschien niet zo schattig game-character toch een zachte vriend. Er zijn ook knuffels van Morrigan of Prince of Persia. In haar gallery op deviantART staan er nog veel meer.

garrus

Turkije en Israël willen betrekkingen herstellen

De diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Israël, die na de Israëlische aanval op een Turks schip met hulpgoederen op weg naar Gaza, tot ver beneden het vriespunt bekoelden, moeten worden hersteld. Bewindslieden van beide landen hebben dat gezegd.

Bij de aanval op het Turkse schip de Mavi Marmara, eind mei, werden negen Turken door Israëlische commando's gedood. Het schip, dat zondag na reparatie terug in Istanbul arriveerde, was onderdeel van een hulpkonvooi dat de Israëlische blokkade van de Gazastrook wilde doorbreken. Turkije reageerde woedend op de aanval en riep zijn ambassadeur terug. Het land eiste excuses van Israël, maar laatstgenoemde weigerde dit, omdat de commando's uit zelfverdediging zouden hebben geschoten.

Mavi MarmaraVolgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu moet Israël zich verontschuldigen voor het doden van de Turken en compensatie betalen. Dan kunnen de betrekkingen worden hersteld. Hij wees erop dat de activisten in internationale wateren waren gedood. Volgens de bewindsman heeft Turkije zijn goede wil al getoond door hulp te bieden bij het blussen van bosbranden in Israël.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat ook Israël vindt dat de betrekkingen moeten worden hersteld. Vooralsnog wijst echter niets erop dat het land bereid is verontschuldigingen aan te bieden. Israël heeft altijd gezegd dat de aanval noodzakelijk was omdat de schepen wapens hadden kunnen vervoeren. Toch lijkt het waarschijnlijk dat de betrekkingen binnenkort worden hersteld. In juli voerden de twee landen hier namelijk al in het geheim overleg over, nu treden ze met deze doelstelling in de openbaarheid.

Turkije, het eerste moslimland dat Israël erkende, was jarenlang diens trouwste bondgenoot in de regio. Het was altijd een populair vakantieoord voor Israëliërs, en fungeerde bovendien als oefenterrein voor de Israëlische krijgsmacht. Omgekeerd is Israël een belangrijke wapenleverancier voor het Turkse leger. Ook vormen de twee landen een vrije handelszone.

Ballack krijgt steun van Löw

Bij zijn revalidatie van een knieblessure krijgt Michael Ballack steun van de Duitse bondscoach Joachim Löw. De keuzeheer garandeert de middenvelder van Bayer Leverkusen bij zijn terugkeer het behoud van de aanvoerdersband. Ballack heeft sinds september niet meer gespeeld.

"Hij wil heel graag weer voetballen en heeft wedstrijdritme nodig. Als hij dat weer heeft, gaat de rest vanzelf en is hij weer onze aanvoerder", aldus Löw in Duitse media. De bondscoach neemt na een paar ereplaatsen op grote toernooien in 2012 met niets minder genoegen dan de Europese titel en ziet daarin voor de 34-jarige Ballack nog een rol.

Volgens teammanager Oliver Bierhoff kan Ballack pas in maart weer spelen. Zijn club Bayer Leverkusen hoopt al eerder over de routinier te beschikken.

Ballack krijgt steun van Löw
Ballack krijgt steun van Löw (Foto: ANP)

Resten ingestorte kerk al gesloopt

In het Belgische Diepenbeek zijn de restanten van het in de kerstnacht ingestorte kerkgebouw afgebroken. Om veiligheidsredenen zijn de voor- en achterkant van de kerk en een deel van de toren, de enige delen die nog overeind stonden, zo snel mogelijk gesloopt.

Enkele uren na de nachtmis stortte het gebedshuis in, vermoedelijk doordat het dak bezweek onder het gewicht van de sneeuw die erop lag. Er waren op dat moment geen mensen meer in het gebouw aanwezig.

Moslims en christenen slaags in Nigeria

Groepen christenen en moslims zijn zondag met elkaar slaags geraakt in de Nigeriaanse stad Jos. Dat meldden getuigen.

Gebouwen staan in brand en mensen zochten dekking toen het Nigeriaanse leger en de politie de vechtende groepen uit elkaar probeerden te drijven. De onlusten braken uit na een reeks aanslagen op kerstavond. Meer dan 30 mensen kwamen om, 74 personen raakten gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen werd tot nu toe niet opgeëist.

De streek rond Jos vormt de grens tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria. Het gebied in het midden van Nigeria is vaak het toneel van gewelddadige botsingen tussen christenen en moslims. Alleen al dit jaar kwamen er zo'n duizend mensen om het leven door sektarisch geweld.

'Maandag nieuws over terreurverdachten'

Het Openbaar Ministerie verwacht maandag meer bekend te kunnen maken over de twaalf Somaliërs die op kerstavond in Rotterdam zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket zondag gezegd. Dan wordt ook duidelijk wanneer de mannen worden voorgeleid.

Tot nu toe is nog weinig bekend over de plannen van de terreurverdachten. Volgens de AIVD zouden de mannen van plan zijn een aanslag te plegen in Nederland. Wat het doelwit zou zijn, is onduidelijk. Ook werden bij doorzoekingen geen wapens of explosieven gevonden.

De verdachten zijn mannen van 19 tot 48 jaar. Zes van hen woonden in Rotterdam, vijf hebben geen vaste woon- of verblijfplaats en de laatste heeft Deense papieren. Een deel van de verdachten heeft een Nederlands paspoort, anderen zijn Somaliërs.

De kans op een aanslag in Nederland is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding nog steeds beperkt.

Agenten lossen schot bij aanhouding inbrekers

Agenten hebben zaterdag in Den Haag twee schoten gelost bij de aanhouding van twee inbrekers. De verdachten werden niet geraakt, maar raakten toch gewond toen ze door een politiehond werden gebeten.

De politie kreeg rond 23.30 uur een melding van een woninginbraak. Toen agenten poolshoogte gingen nemen, troffen ze drie mannen in de woning.

De verdachten namen de benen toen ze de politie zagen. Ze gooiden in hun vlucht met grof geweld de ruit van een schuifpui in en renden de achter de woning gelegen brandgangen in.

Agenten waren volgens de politie genoodzaakt enkele waarschuwingsschoten te lossen. Kort daarna konden twee van de drie inbrekers worden aangehouden, mede dankzij een politiehond, die de beide inbrekers beet.

De derde verdachte wist te ontkomen. De andere twee, mannen van 25 en 26 uit Den Haag, zitten vast.

Contador ingeschreven voor Ronde van Murcia

Alberto Contador is van plan in maart de Ronde van Murcia te rijden. De naam van de Spaanse wielrenner staat op de voorlopige deelnemerslijst die door zijn ploegleider Bjarne Riis van Saxo Bank is ingeleverd. Dat liet de organisatie van de rittenkoers weten aan Cyclingnews. De Ronde van Murcia duurt van 2 tot en met 6 maart.

Of Contador daadwerkelijk in actie komt in Zuid-Spanje is hoogst onzeker. De drievoudig winnaar van de Tour de France hangt mogelijk een dopingschorsing boven het hoofd. De Spaanse wielerbond beslist waarschijnlijk volgende maand of de klimmer, in wiens bloed het verboden middel clenbuterol werd aangetroffen, een straf krijgt.

Vrieskou hindert 'Boxing Day'

De aanhoudende vrieskou in Engeland heeft zondag gevolgen voor de traditionele 'Boxing Day'. De wedstrijden Blackpool - Liverpool en Everton - Birmingham City zijn afgelast. De velden van Blackpool en Everton zijn bevroren.

De grasmat van Blackpool, die niet beschikt over ondergrondse veldverwarming, doorstond de keuring in de ochtenduren niet. Het is al de derde wedstrijd die de nummer tien van de Premier League deze maand moet uitstellen. Het duel wordt nu gespeeld op woensdag 12 januari.

Bij Everton was de veldverwarming tijdens de kerstdagen bevroren. De temperaturen zijn in sommige delen van Engeland 's nachts rond de 10 graden onder het vriespunt. Er is op tweede kerstdag traditioneel een vol programma in de Engelse competitie. Er staan nog zeven andere wedstrijden op het programma. Maandag wordt de topper tussen Arsenal en Chelsea gespeeld.

Vrieskou hindert'Boxing Day'
Vrieskou hindert 'Boxing Day' (Foto: ANP)

KNMI waarschuwt voor gladheid

Het KNMI waarschuwt zondag voor gladheid in het hele land. Ook kan er lokaal mist ontstaan. Eerder gaf het weerinstituut een waarschuwing voor extreem weer in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland, maar rond het middaguur trok het die weer in omdat de gladheid en de ijzel minder zijn geworden.

Volgens het KNMI neemt de kans op buien aan het eind van de middag weer toe. In het westen kan het dan weer ijzelen en in het oosten sneeuwen.

Ook de ANWB waarschuwt voor gladheid. Op een aantal snelwegen heeft Rijkswaterstaat de maximumsnelheid teruggebracht tot 50 kilometer per uur.

KNMI waarschuwt voor gladheid
KNMI waarschuwt voor gladheid (Foto: ANP)

'Verbreding A2 zonde van geld'

Econoom Wim Derks vindt een verbreding van de A2 in Limburg van twee naar drie rijstroken in elke richting zonde van het geld. Volgens Derks kloppen de verkeersprognoses van Rijkswaterstaat niet. In 2020 rijden er dagelijks niet 130.000, maar slechts 100.000 voertuigen per dag over de A2 bij Echt, aldus de onderzoeker.

Derks stelt dat de prognoses van Rijkswaterstaat onwaarschijnlijk en onrealistisch zijn. De beroepsbevolking in Limburg krimpt immers. Volgens de econoom zijn de tijdelijke spitsstroken op de snelweg voldoende om een goede doorstroming van het verkeer te garanderen.

Rijkswaterstaat blijft echter bij haar eigen prognoses. Hoewel de beroepsbevolking krimpt, groeit het vrachtverkeer, blijven ouderen langer mobiel en halen meer mensen hun rijbewijs.

Nog niets bekend over voorgeleiding Somaliërs

Het is nog niet duidelijk wanneer de twaalf Somaliërs worden voorgeleid die vrijdagavond werden opgepakt op verdenking van het willen plegen van een terroristische aanslag in Nederland. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zondag gezegd.

De twaalf worden nog verhoord. Daarbij zijn tolken aanwezig. De Somaliërs werden allen in Rotterdam aangehouden.

Nog niets bekend over voorgeleiding Somaliërs
Nog niets bekend over voorgeleiding Somaliërs (Foto: ANP)

Jol: ''Suárez zou het in Premier League goed doen''

Als het aan voormalig Ajax-trainer Martin Jol ligt, vervolgt Luis Suárez zijn loopbaan in de Engelse Premier League. "Als ik een land voor Suárez zou moeten uitkiezen dan zou dat Engeland zijn", aldus Jol tegenover The Daily Mirror. "De Premier League is de allerbeste competitie van de wereld en ik denk ook dat hij het daar goed zou doen."

"Als hij in de zestienmeter is dan is hij een van de beste spelers die ik ooit heb gezien. Maar ik zie Suárez meer als tweede spits, waardoor hij het in Spanje moeilijk zal hebben."

Suárez maakt er geen geheim van dat hij na Ajax graag in Spanje zou spelen. Het liefst voor Barceloina of Real Madrid. Voorlopig staat de Uruguyaan onder contract in Amsterdam (tot 2013) en zal hij zijn topvorm van de vorige seizoenen moeten hervinden. De aanvaller zit momenteel een schorsing van zeven duels uit en was voor die schorsing niet in beste doen.

Veel ongelukken door gladheid

Op verschillende snelwegen in ons land hebben zich tientallen ongelukken voorgedaan door de gladheid op de wegen, zo meldt de KLPD. Doordat veel mensen zich goed aan de beperkte maximale snelheid houden, hebben deze ongelukken niet geleid tot gewonden, maar enkel tot blikschade.

De meeste ongelukken deden zich voor op de A2, de A12 en de A16. Eerder dit weekend waarschuwden de ANWB en het KNMI al voor gladheid.

Beatrix trekt ruim 1,3 miljoen kijkers

Ruim 1,3 miljoen Nederlanders hebben op eerste kerstdag naar de kersttoespraak van koningin Beatrix gekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De jaarlijkse toespraak werd zaterdag om 13.00 uur uitgezonden op Nederland 1 en Nederland 2. Om 16.00 uur werd de rede herhaald. Elk jaar stemmen zo'n miljoen kijkers af op de kerstrede van de koningin.

In de toespraak, die enkele dagen eerder werd opgenomen, riep de koningin op tot saamhorigheid. Ze wees op het gevaar van het uitvergroten van verschillen in de samenleving.

Voor het eerst was dit jaar vooraf een tipje van de sluier opgelicht over de inhoud van de toespraak. De Rijksvoorlichtingsdienst zei vrijdag al dat het thema 'bemoediging en burgermoed' zou zijn.

Vacansoleil met één Nederlander Down Under

In de Tour Down Under, die op 18 januari van start gaat, verschijnt Vacansoleil met slechts één Nederlander aan de start. Joost van Leijen maakt deel uit van de zevenkoppige ploeg voor de etappekoers in Australië.

Van Leijen krijgt gezelschap van Maxim Belkov, Sergey Lagutin, Mirko Servaggi, Thomas de Gendt, Romain Feillu en Alberto Ongarato. Belkov, Servaggi en De Gendt maken hiermee hun officiële debuut voor de Nederlandse wielerploeg.

Van den Boog blij met kritische Cruijff

Rik van den Boog is blij met de kritiek die Johan Cruijff de afgelopen maandag op Ajax afvuurde. De algemeen directeur begrijpt het punt dat de icoon wilde maken.

De manier waarop Cruijff zijn kritiek uitte, vond Van den Boog minder positief, maar met de kritiek zelf is de directeur achteraf erg blij. "Kritiek is altijd goed. Wie niet kritisch is, bereikt de top niet", vertelt Van den Boog aan Ajax TV.

"Kritiek is bij uitstek het middel om iemand van gedachten te veranderen. Maar de manier waarop verdient niet de schoonheidsprijs. Daarom ben ik blij dat we nu op een goede manier met elkaar in gesprek zijn."

Inhoudelijk vond Van den Boog de boodschap van Cruijff glashelder. De oud-Ajacied vond dat er van de peilers - topspelers uit de eigen jeugd, goed positiespel - waar Ajax altijd om bekend stond, niets over was.

"Zodra specifieke eigenschappen van spelers wegvielen, vielen we terug naar bedenkelijk niveau", aldus Van den Boog. Uiteindelijk leidde dit zelfs het vertrek van trainer Martin Jol in. "Martin gaf om moverende redenen aan: ik zie die rechterspits uit de eigen jeugd nog niet."

Van den Boog heeft er geen spijt van dat hij Jol afgelopen zomer in Amsterdam hield, toen de Hagenaar naar het Engelse Fulham kon en wou vertrekken. "Dat gebeurde kort voor we moesten aantreden in de voorronde van de Champions League. Na een fantastische reeks in de tweede helft van het vorige seizoen en met een team dat volledig vertrouwen had in de trainer, vond ik dat we niet moesten zeuren, maar doorgaan."

Hotelketen haalt foie gras van menu

Eden Hotel Group haalt in het nieuwe jaar foie gras van de menukaart. Dat heeft de hotelketen stichting Wakker Dier laten weten. De stichting had de directie van het hotel daartoe opgeroepen omdat het volgens Wakker Dier een dieronvriendelijk product is.

Directeur van Eden Hotel Group Leon Dijkstra vindt de productie van eenden- en ganzenlever net als Wakker Dier te dieronvriendelijk. Ook vindt hij het niet passend bij een maatschappelijk verantwoord beleid.

Het dure foie gras is omstreden vanwege de manier waarop met dieren wordt omgegaan. Eenden en ganzen worden vetgemest, vaak op wrede wijze.

Andere hotelketens als Bilderberg, Carlton, Mövenpick en Marriott Hotels stopten al eerder met het serveren van ganzenlever. Volgens Wakker Dier zijn er nu bijna geen hotelketens meer die foie gras op de menukaart hebben staan.

Eerder deze week werd ook bekend dat de consumptie van foie gras de afgelopen drie jaar sterk is afgenomen. Werd er in 2007 in Nederland nog ruim 73.000 kilo ganzenlever gegeten, vorig jaar was dit afgenomen tot 32.000 kilo.

Wakker Dier voert momenteel campagne met Jort Kelder om het eten van foie gras tegen te gaan. De vegetarische presentator heeft radiospots ingesproken waarin hij mensen oproept met kerst geen ganzenlever te eten.


Foie gras van menu afgehaald (Foto: Novum)

Hugh Hefner trouwt voor derde maal

Hugh Hefner, oprichter van Playboy, stapt voor de derde maal in het huwelijksbootje. Hef is al 84 jaar, maar de playmates liggen nog aan zijn voeten. Deze keer zal Crystal Harris (24) de gelukkige zijn. Harris was in december 2009 playmate voor het mannenblad.

Eerder dit jaar scheidde Hefner van zijn tweede vrouw Kimberley Conrad. Zijn eerste scheiding dateert uit 1959. Hefner twitterde zaterdag over zijn nieuwste vlam: "Toen ik Crystal de ring gaf, barstte ze in tranen uit. Dit is de gelukkigste kerst die ik me kan herinnern."

[Upd] Blackpool - Liverpool afgelast

De competitiewedstrijd Blackpool FC - Liverpool, die voor vanmiddag op het programma stond in de Engelse Premier League, is afgelast.

Het veld van Bloomfield Road is bevroren. De bedoeling is dat het duel wordt ingehaald op 12 januari. Vooralsnog gaan de andere duels vanmiddag wel gewoon door.

Update 11:45 uur

Ook Everton - Birmingham City is afgelast. Bij Everton was de veldverwarming tijdens de kerstdagen bevroren waardoor het veld niet bespeelbaar is.

Zeldzame witte kerst voor zuiden VS

Bewoners van de Amerikaanse zuidoostelijke staten zijn door moeder natuur op een zeldzame witte kerst getrakteerd. De stad Atlanta in de staat Georgia vierde Kerstmis zaterdag zelfs voor het eerst in 128 jaar onder een witte deken.

Ook in de staten Alabama, Mississippi en North Carolina viel sneeuw. Meteorologen verwachten zondag een recordhoeveelheid sneeuw in het normaal gesproken milde zuiden. Ze verwachten dat zondag de gehele oostkust van de Verenigde Staten met sneeuwval te maken krijgt.

Duizenden reizigers zijn gedupeerd door de bijzondere witte kerst. Zo annuleerde de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines zaterdag meer dan driehonderd vluchten vanaf het internationale vliegveld van Atlanta, Hartsfield Jackson. De maatschappij kondigde aan ook op zondag en maandag vluchten te annuleren.

Zeldzame witte kerst voor zuiden VS
Zeldzame witte kerst voor zuiden VS (Foto: ANP)

Duizenden koffers staan nog op Schiphol

Nog altijd staan duizenden koffers en andere bagagestukken op Schiphol. De luchthaven beloofde eerder dat alle koffers voor de kerst bij de eigenaren werden thuisbezorgd, maar hier is weinig van terechtgekomen.

Een woordvoerder van de luchthaven kan niet zeggen hoeveel bagagestukken nog niet zijn thuisbezorgd, een grondstewardess spreekt echter over duizenden gedupeerden. "We doen er alles aan om de koffers die er nu nog staan zo snel mogelijk af te leveren. Er zijn daarvoor extra koeriers ingezet", aldus de woordvoerder.

[NK sprint] Moeizame voorbereiding team LIGA

Tijdens het NK sprint, dat morgen van start gaat, zijn alle ogen gericht op Team LIGA. Deze formatie is nieuw en heeft drie potentiële titelkandidaten binnen de gelederen, namelijk Margot Boer, Annette Gerritsen en Marianne Timmer. Toch kent alleen de eerstgenoemde schaatsster tot nu toe een vlekkeloze voorbereiding.

Gerritsen traint pas sinds kort weer voluit, nadat ze was hersteld van een blessure aan haar hamstring. "Ik ben er niet helemaal gerust op, maar dat is logisch. Wedstrijden op topniveau heb ik dit seizoen niet gereden en de hamstring is ook nog niet volledig belast. Maar ik heb al wel testwedstrijden gereden én gewonnen, dus er is alle reden tot vertrouwen", liet ze weten.

Timmer was vorige week ziek en miste een groot deel van de voorbereiding. "Topfit ben ik nog niet, maar zo ziek als ik de afgelopen dagen was, ben ik zeker niet meer. Ik heb er alweer een uitstekende training opzitten en dat geeft de burger moed. Als ik fit ben, kan ik er zomaar staan. Dat hebben we in het verleden vaak genoeg gezien. Toch is het jammer dat ik vorige week niet volle bak heb kunnen trainen, zoals de bedoeling was."

Drama-kijkcijfers show Dolf Jansen

Dolf Jansen wist met zijn show 'Altijd verder' zaterdagavond nauwelijks kijkers te trekken. De cabaretier had volgens zondag gepubliceerde data van Stichting KijkOnderzoek slechts 360.000 kijkers.

De film Oorlogswinter, op Nederland 1 uitgezonden, wist met 1,7 miljoen kijkers wel veel mensen te boeien. Ook Bananasplit op Nederland 1 (1,4 miljoen) en André van Duin's Nieuwe Revue (1,2 miljoen) scoorden prima.

RTL 4 kwam deze zaterdag met de film Home Alone op de proppen en had met de film 776.000 kijkers. Het best scorende SBS 6-programma was tevens een film; naar Santa Claus 3 keken 595.000 mensen.


Dolf Jansens cabaretshow trok zaterdagavond slechts 360.000 kijkers

Mosley: "Drie auto's per team onzinnig"

Max Mosley, voormalig voorzitter van de FIA, is niet blij met het idee van Luca di Montezemolo. De Italiaan heeft namelijk het idee geopperd om per team drie auto's af te vaardigen. Volgens hem wordt via die weg de startgrid op peil gehouden, als er meer teams uit de Formule 1 vertrekken.

"Dit is echt een onzinnig plan", was de duidelijke taal van Mosley in het Duitse blad Auto, Motor und Sport. "Het zou de grote teams alleen maar nog meer macht geven, zowel sportief als politiek gezien."

"De Formule 1 heeft er meer aan als er meer nieuwe teams bijkomen. Het probleem van Luca is dat hij geen team van de grond af heeft hoeven opbouwen. Hij heeft alles op een presenteerblaadje gekregen en weet niet hoe moeilijk het voor de nieuwe teams kan zijn. De Formule 1 kent vele problemen en Di Montezemolo heeft er een handje van om ze groter te maken, in plaats van kleiner."

Van der Wiel: "Finale WK 2010 is hoogtepunt"

Het jaar 2010 gaat voor Gregory van der Wiel de boeken in als bijzonder. In de eerste maanden van dit jaar was hij met Ajax onverslaanbaar, won vervolgens de nationale beker en plaatste zich voor de Champions League.

Het absolute hoogtepunt volgde in de zomer. Toen werd Van der Wiel bijna wereldkampioen met het Nederlands elftal. De finale was voor de verdediger het hoogtepunt van dit kalenderjaar. "De finale was zó mooi. Het stadion was ontzettend groot en je zag alleen maar flitsen van de camera's in het publiek. Ik voel mij vereerd dat ik de finale heb mogen spelen. Als jonge jongen is het natuurlijk prachtig. Vroeger was het een droom, nu heb ik het zelf mogen meemaken", laat hij in een reactie weten.

"Het is heel anders dan spelen met Ajax," vervolgt Van der Wiel zijn verhaal. "We zijn ook heel ver gekomen in het toernooi, dat is uniek. In Nederland word je gehuldigd en vaar je door de grachten....ja, dat is fantastisch om mee te maken."

Ook na het WK slaagde Van der Wiel er in om zich staande te houden tussen de wereldtop. Dat is echter wel één van de redenen, waarom de verdediger af en toe als nonchalant wordt aangemerkt. "Soms krijg je te horen dat je te nonchalant bent, maar dat is niet zo. Ik ben juist heel gedreven en standvastig. Als ik iets wil, ga ik er honderd procent voor."

Vereniging Eigen Huis woest over crisis

Vereniging Eigen Huis (VEH) is woest dat de crisis op de woningmarkt nog steeds voortduurt. Marlies Pernot, al tien jaar algemeen VEH-directeur, zegt dat verschillende partijen die actief zijn op de woningmarkt hun krachten nodig moeten gaan bundelen in een gezamenlijk overlegorgaan. "Van enige coördinatie of samenhang is nu geen sprake", verzucht Pernot.

Huizenbezitters, of dat nu instromers, doorstromers of uitstromers zijn, weten volgens haar niet waar ze aan toe zijn. Pernot: "Laat staan dat er enig vertrouwen wordt gekweekt. Het probleem is te groot om aan de politiek over te laten. Bovendien heeft elk ministerie ook zo zijn eigen belangen. Als het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de portefeuille Wonen nu is ondergebracht, een stimuleringsplan oppert, wordt dat al snel weer de grond ingeboord door het Ministerie van Financiën."

Vertrouwen
Volgens de VEH-directeur is de woningmarkt ook erg belangrijk voor de economie: "Natuurlijk is de export heel belangrijk voor Nederland, dat toch een handelsnatie is, maar de woningmarkt is een enorme interne bestedingsmarkt. Dat wordt maar al te vaak vergeten."

Pernot: "Alle leven is uit de woningmarkt verdwenen. Het consumenten-vertrouwen klimt langzaam uit het dal, maar uitspraken van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) over strenge hypotheekregels doen dat vertrouwen geen goed, ondanks alle goede bedoelingen. Ze gooien de boel eerder op slot met hun verkokerde uitspraken. Iedereen praat maar in zijn eigen straatje. Er is geen oog voor de consequenties van bepaalde regels voor de gehele woningmarkt en uiteindelijk voor de hele economie."

Pernot woest op het Nibud
Ook is Pernot woest op het Nibud omdat zij zich bemoeien met de woningmarkt: "Een prima organisatie hoor, maar het blijft vreemd dat ze in hun rekenmodellen altijd woonlasten als sluitpost zien. Waarom niet uitgaan van de woonlasten, wonen is immers een primaire levensbehoefte, en dan zien wat er overblijft voor andere dingen."

Met de verlaging van de btw naar 6 procent op arbeid bij verbouwingen en renovaties is Pernot op zich wel blij. Maar de eerste klachten vanuit haar achterban komen al binnen: "Aannemers zouden het btw-voordeel niet aan de klant doorberekenen en in eigen zak steken. Wij zijn nu aan het inventariseren of hier inderdaad structureel de hand mee wordt gelicht."

Pernot: Tarieven zwembad liever omhoog dan ozb

VEH houdt ook de vinger aan de pols van de gemeenten als het gaat om de onroerendezaakbelasting (ozb). De gemiddelde woningbezitter zal dit jaar 3 procent meer moeten ophoesten. De woningwaardes zijn gedaald, de tarieven omhoog gegooid. Pernot: "Een hoogte van de ozb is een politieke keuze, gemeenten kunnen de toegangsprijs van bijvoorbeeld een zwembad verhogen, of het benodigde geld halen uit de ozb-inkomsten. De woningbezitter is een gemakkelijke melkkoe. Een van onze speerpunten voor volgend jaar is onderzoeken hoe gemeenten omgaan met bezwaarschriften."

'Onroerendezaakbelasting discriminerend'
Pernot vindt de ozb een ronduit onrechtvaardige en zelfs discriminerende belasting. "Een ingezetenenbelasting is veel eerlijker. Een huurder, die veel minder kwijt is aan gemeentelasten, heeft net zo veel plezier van allerlei voorzieningen als iemand met een koophuis." Dat de overheid jaarlijks 15 miljard euro in de hypotheekrenteaftrek pompt en maar 3 miljard euro in de huurtoeslag, vergat de VEH-directeur voor het gemak even.

8 Amerikanen dood bij busongeluk Egypte

Bij een busongeluk in Egypte zijn zondag acht mensen overleden en twaalf gewond geraakt. Alle slachtoffers zijn Amerikaanse toeristen. De bus die onderweg was naar Abu Simbel, waar een tempel uit de oudheid staat, botste op een truck die aan de kant van de woestijnweg geparkeerd stond.

De gewonden zijn overgebracht naar een militair hospitaal voor behandeling. De tempel waar ze naar onderweg waren, wordt beschouwd als een van de mooiste in Egypte en was vroeger het toneel van aanbidding van Amon.

In Egypte vallen jaarlijks circa achtduizend doden te betreuren door verkeersongelukken.

Stakingen bij metro in Londen

Er zullen zondag in Londen geen metro's rijden, omdat er gestaakt wordt. De reden dat juist op Boxing Day, tweede kerstdag, wordt gestaakt is omdat de vakbondsleden extra salaris willen voor het werken op deze officiële vrije dag. Dat extra salaris zou gaan om een bonus van 300 procent.

De directie van de metro is het hier helemaal niet mee eens en reageert boos op de stakingen. Zij beschuldigen de vakbond ervan de mensen in Londen te 'gijzelen'. Verder meldt de directie dat er al 'ruimhartige regelingen' zijn en dat de nieuwe eisen onredelijk zijn.

Ook winkeliers in Londen zijn niet te spreken over de acties. Zij houden vandaag uitverkoop en verwachten veel omzet.

MVV-preses twijfelt aan Sittardse sportzone

MVV-voorzitter Paul Rinkens is nog niet volledig te spreken over de grootse plannen over de zogenaamde sportzone in Sittard. Tegenover L1 Radio verklaart Rinkens dat de sportzone wellicht geen logisch idee is. De scepsis is eveneens één van de redenen voor MVV om zich te voegen bij de Regionale Jeugdopleiding in Kerkrade. De gemeente Maastricht heeft MVV opgedragen om de jeugdopleiding bij een andere club te laten aansluiten.

De provincie Limburg en Fortuna Sittard willen graag dat de regionale jeugdopleiding naar Sittard gaat. Dit zou moeten uitgroeien tot een ambitieuze sportzone. Rinkens heeft dus zijn twijfels en vraagt zich af of deze ambities reeël zijn.

De succesvolle horeca-ondernemer vindt dat Sittard te weinig voldoende resultaten laat zien. Rinkens hoopt en pleit echter wel voor een spoedige samenwerking tussen de jeugdopleidingen van de drie Zuid-Limburgse clubs (MVV, Roda JC en Fortuna Sittard, red.)

Routebord Elfstedentocht gestolen

Het routebord van de Elfstedentocht, dat normaal aan een paal hangt bij de finish in Leeuwarden, is gestolen. Onbekenden hebben een brief op de plaats van het bord gehangen, dat het bord onder één voorwaarde terugkomt.

"De Elfstedenkoorts gaat ons wat te vlug. Met 15 centimeter ijs brengen we het bord terug", zo luidt de boodschap. De Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden verwacht het bord weer snel terug te krijgen, ondanks dat er nog lang geen 15 centimer ijs ligt, en houdt rekening met een oudejaarsstunt. "Wij Friezen vertrouwen elkaar daarin."

Neem ook eens een kijkje in ons Elfstedenforum.

Marathonschaatsers strijden nu op kunstijs

Drie dagen na het Nederlands kampioenschap op natuurijs in Belterwiede, strijden de marathonschaatsers vanmiddag in Utrecht op de Vechtsebanen om de Nederlandse titel op kunstijs. De vrouwen rijden zeventig ronden, de mannen 150.

Vanmiddag staan alle favorieten aan de start. Bob de Vries, die donderdag de nationale titel op natuurijs won, en Foske Tamar van der Wal, die de titel bij de vrouwen won, zijn allebei dus ook present.

Redknapp wil alleen een bijzondere speler

Tottenham Hotspur-coach Harry Redknapp heeft laten weten dat hij slechts een "bijzondere" speler wil aantrekken tijdens de transferperiode. "We hebben zoveel spelers dat het moeilijk wordt om een nieuwe speler aan de selectie toe te voegen. We zijn ook niet wanhopig op zoek naar een nieuwe speler. Op alle posities hebben we meer dan genoeg kracht, dus alleen als we een bijzondere speler opmerken, bewegen we ons op de transfermarkt", aldus Redknapp tegenover Sky Sports.

"Als het iemand betreft van wie wij denken dat hij het verschil kan maken, of het nu iemand met karakter of een leider is, dan bestaat er een mogelijkheid. Als zo'n type speler beschikbaar is, dan zouden we geïnteresseerd zijn. Momenteel volgen we echter niemand", zo vervolgt de oefenmeester.

Redknapp lijkt echter wel onder de indruk van Andrew Carroll. "Hij heeft een geweldige aanleg. Hij is een zonder twijfel een topspeler. Hij heeft zichzelf uitermate goed bewezen in de eerste helft van het huidige seizoen", zo meent de coach van de Spurs.

Leger Israël doodt leden Islamitische Jihad

Het Israëlische leger heeft zondagmorgen twee leden van de Palestijnse militante beweging Islamitische Jihad gedood in het zuiden van de Gazastrook. Dat meldde een woordvoerster van het leger.

De twee militanten kwamen om tijdens een vuurgevecht. Volgens de Islamitische Jihad, een alliantie van Palestijnse splintergroeperingen, hadden de leden een Israëlische patrouille aangevallen op de grens tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

De afgelopen weken kende een opleving van het geweld tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger. Israël en Hamas zeggen allebei dat ze geen escalatie van het geweld willen.

Duizenden Ivorianen gevlucht naar Liberia

Door het politieke geweld in Ivoorkust hebben duizenden mensen een veilig heenkomen gezocht in buurland Liberia. De afgelopen weken zijn zeker 14.000 Ivorianen de grens tussen de twee landen overgestoken. Dat meldde VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zaterdag.

Volgens de hulpverleners zijn vooral vrouwen en kinderen gevlucht. Ze kampen onder meer met gezondheidsklachten en krimpende voedselvoorraden.

Twee politici, Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara, strijden al enkele weken om het presidentschap van Ivoorkust. Gbagbo zegt de verkiezingen vorige maand te hebben gewonnen en liet zich beëdigen, maar de internationale gemeenschap erkent Ouattara. Gbagbo weigert op te stappen, ook al wordt de druk op hem steeds verder opgevoerd.

Assange slijt autobiografie voor miljoen euro

Julian Assange, de leider van de roemruchte website die stelt de spreekbuis van 'klokkenluiders' te zijn, WikiLeaks, heeft zijn autobiografie voor 600.000 euro aan een Amerikaanse en voor 380.000 euro aan een Britse uitgever verkocht. Hij moet het werk nog schrijven.

Assange heeft zondag in de Sunday Times gezegd dat hij zijn autobiografie helemaal niet wil schrijven, maar hij heeft geld nodig om zich tegen aanklachten in Zweden te verdedigen. De autobiografie moet via andere deals nog meer gaan opbrengen. Waarschijnlijk brengt het boek 1,2 miljoen euro in totaal op.

Assange verblijft op een landhuis in het oosten van Engeland sinds hij onder voorwaarden op borgtocht werd vrijgelaten op 16 december. Hij was in Londen gearresteerd op verzoek van de Zweedse justitie die hem zoekt wegens zedendelicten.

WikiLeaks heeft recent honderdduizenden ambtsberichten van de Amerikaanse diplomatie gepubliceerd.

Assange slijt autobiografie voor miljoen euro
Assange slijt autobiografie voor miljoen euro (Foto: ANP)

[Upd] KNMI waarschuwing: extreem weer

Het KNMI heeft zaterdagavond een waarschuwing voor extreem weer afgegeven. In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is er kans op winterse buien en ijzel. Hierbij kan het lokaal zeer glad worden.

In andere provincies moeten weggebruikers ook rekening houden met gladheid. Door het hele land kan er regen, natte sneeuw en sneeuw vallen.

Update 00.47 uur
Gladheid door sneeuw en ijzel heeft zaterdagavond op diverse plekken het verkeer gehinderd. Op de A12 Den Haag-Utrecht reed het verkeer even na 22.00 uur bij Woerden stapvoets over een lengte van 16 kilometer door de gladheid, zo bleek uit het fileoverzicht van de ANWB. Ook in tegenovergestelde richting ontstond een opstopping, maar die was korter.

Het KNMI had eerder op de avond gewaarschuwd voor extreem weer in de vorm van ijzel. De waarschuwing is voorlopig van kracht tot zondag 08.00 uur. Behalve op de A12 waren er ook opstoppingen op de A28 richting Utrecht, en op de A7 richting Zaandam.

Update 09.15 uur
Ondanks dat het KNMI om 06.00 uur de waarschuwing voor extreem weer ingetrokken heeft, geldt er sinds 08.00 uur weer een nieuwe waarschuwing.
Dit geldt voornamlijk voor de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Men moet rekening houden met ijzel en gladheid.
In de rest van het land kan het glad zijn door winterse buien, plaatselijk kan er dichte mist voorkomen en verder kan het lokaal glad zijn door sneeuwresten en bevriezing.

[NBA] Miami Lakers de baas

In de NBA heeft Miami Heat kampioen Los Angeles Lakers op een forse nederlaag getrakteerd. In Los Angeles werd het 80-96.

Miami wist er in te slagen om Kobe Bryant droog te leggen en hierdoor haalden ze  de angel uit het spel van de thuisploeg. Bryant bleef steken op zeventien punten, LeBron James was bij Miami met 27 punten, elf rebounds en tien assists de grote man.

"Het kan me niets schelen met hoeveel we verliezen; ik hou gewoon niet van verliezen. Deze wedstrijden zijn kennelijk belangrijker voor onze tegenstanders dan voor ons. Daar zullen we iets aan moeten doen," aldus Bryant na afloop.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New York Chicago 103-95
Orlando Boston 86-78
LA Lakers Miami 80-96
Oklahoma Denver 114-106
Golden State Portland 109-102

Bordspel: Ultiem Verlangen - Classic Edition

Ultiem Verlangen (18 jaar en ouder), de titel geeft al een hint, heeft te maken met een erotisch getinte en leuke avond samen met je partner. Dit spel, uitgegeven door Moodzz, geeft de mogelijkheid om je seksleven vanuit een ander perspectief te beleven, namelijk in een spelvorm waarbij de dobbelsteen bepaalt welke opdrachten je voorgeschoteld krijgt. De classic edition is de variant om thuis te spelen met 480 vragen en opdrachten.

Ex-president Venezuela Pérez overleden

De voormalige Venezolaanse president Carlos Andrés Pérez is zaterdag op 88-jarige leeftijd in Miami (VS) overleden. Dit heeft zijn naaste familie bekendgemaakt. Pérez was twee keer president van het land, van 1974 tot 1979 en van 1989 tot 1993.

Zijn eerste presidentschap werd gekenmerkt en economisch gezegend door de spectaculair snel stijgende olieprijzen. 'Saudi Venezuela' was sinds eind jaren twintig een van de grootste olieproducenten ter wereld.

Pérez was een drijvende kracht achter de nationalisatie van de oliesector. Zijn regering betaalde Amerikaanse en Brits-Nederlandse oliegiganten circa 1 miljard toenmalige Amerikaanse dollars en nam op 1 januari 1976 de hele oliesector over.

Zijn tweede ambtstermijn was tijdens een voortslepende economische crisis en kende volksopstanden en twee pogingen tot een staatsgreep. In mei 1993 werd hij door het Hooggerechtshof gedwongen af te treden wegens beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik. Eind jaren negentig week Pérez uit naar Florida (VS) waar hij zich ontpopte als een fervent criticus van de huidige links-populistische Venezolaanse leider Hugo Chávez.

Ex-president Pérez van Venezuela overleden
Ex-president Pérez van Venezuela overleden (Foto: ANP)

Extremistenleider Libanon gedood

Een van de belangrijkste moslimextremisten in Libanon is om het leven gekomen. Het lichaam van Ghandi Sahmarani werd gevonden in een vluchtelingenkamp in het zuiden van het land. Hij was geboeid en geblinddoekt en had een schotwond in zijn hoofd. Dat hebben de Libanese autoriteiten zaterdag laten weten aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Sahmarani, alias Abu Ramez, was een van de meestgezochte mensen in Libanon. Hij leidde de soennitische beweging Jund al-Sham (Soldaten van de Levant), die banden zou onderhouden met terreurnetwerk Al Qaida. De thuisbasis van de extremistische beweging is het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh in Zuid-Libanon, waar het stoffelijk overschot van Sahmarani werd gevonden. Wie achter zijn dood zit is nog niet bekend.

Superbelegger Roy Neuberger overleden

De Amerikaanse topbelegger en kunstverzamelaar Roy Neuberger, een van de belangrijkste investeerders van de 20e eeuw, is overleden. Hij stierf vrijdag op 107-jarige leeftijd in New York. Dat heeft zijn kleinzoon zaterdag gezegd tegen de krant The New York Times.

Neuberger volgde een kunstopleiding en woonde in de jaren twintig in Parijs. In 1929, kort voor de beurscrisis uitbrak, begon hij als aandelenhandelaar op Wall Street. Hij slaagde erin zijn verliezen te beperken, ondanks de diepe economische malaise. In 1939 richtte hij de beleggingsmaatschappij Neuberger & Berman op.

Tot op hoge leeftijd bleef Neuberger actief in de beleggingswereld. Pas in 2003 ging de belegger met pensioen, toen hij honderd jaar oud was. Kort erna werd Neuberger & Berman voor 2,63 miljard dollar (ongeveer 2 miljard euro) overgenomen door Lehman Brothers. Toen de zakenbank in 2008 ten onder ging, werd Neuberger & Berman verzelfstandigd.

Neuberger gebruikte zijn vermogen om een enorme kunstverzameling op te bouwen. Hij bezat honderden werken van kunstenaars als Jackson Pollock, Edward Hopper, Milton Avery en Willem de Kooning. Om de schilderijen te kunnen huisvesten werd in 1974 een museum geopend in New York. Als dank voor zijn kunstcollectie ontving Neuberger drie jaar geleden de Nationale Kunstmedaille van de toenmalige president George W. Bush.

Kerstprijsvraag 2010: Dag 2

plaatje

De kerstprijsvraag van 2010 is bezig! Gedurende acht dagen lang, van 25 december tot en met 1 januari, verschijnen er dagelijks acht vragen, twee plaatjes en een opdracht op FOK!games. Door het beantwoorden van deze vragen, het raden van de plaatjes en het maken van de opdracht kun je punten verdienen die vervolgens ingezet kunnen worden op games of goodies naar keuze in een veiling. Meer informatie over de prijsvraag en de regels kun je hier vinden. Het maakt niet uit hoeveel vragen je goed hebt of hoeveel dagen je mee doet, ook door slechts één dag mee te doen kun je al een game naar keuze winnen!

De vragen:
1. Welk spel spelen alle leden van een gezin, inclusief huisdieren, met enige regelmaat volgens Wessiej?
2. In Finland wordt onderzoek gedaan naar diefstallen uit een hotel. Hoe heet dit hotel?
3. Welk project heeft serieuze intenties tot het opsporen van illegale downloaders?
4. Wie mixen bijgeloof en oorlog door elkaar?
5. Welk bedrijf meet het zweet van gamers?
6. Een vierjarig jongetje uit Engeland kreeg bij zijn exemplaar van Fight Night Round 4 een ongewild cadeautje. Wat was deze verrassing?
7. Na Guitar Hero en DJ Hero is er een nieuw instrument vertaald naar een game. Alleen worden we hier niet blij van. Over welk instrument hebben we het?
8. Welke game kostte dit jaar slechts tien dollarcent?

De afbeeldingen:
9. Van welke game/developer/publisher is dit logo?

logo

 

10. Welk game-personage zie je hier?

img

 

De opdracht
Ontwerp een boxart van de kerstversie van een game. Welke game je hiervoor pakt maakt niet uit, het mag zelfs een game zijn die alleen nog maar aangekondigd is en nog niet eens een gewone boxart heeft. Je kunt dus een bestaande boxart bewerken of een hele nieuwe maken. Je mag los gaan met paint, photoshop of welk ander teken of fotoprogramma je maar wil gebruiken.

Sla je creatie op als een .jpg of .png bestand met een maximale breedte van 500 pixels en e-mail de opdracht naar fokgames@gmail.com met als onderwerp "kerstprijsvraag 2010 26-12 username" waarbij je username uiteraard vervangt door je eigen username.

Je kunt de vragen hier beantwoorden. Je kunt elke vraag los beantwoorden en vragen die je niet weet dus (voorlopig) overslaan. Alle vragen kunnen beantwoord worden tot en met 2 januari 23:59 uur.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.