OM: 'Vijf Somaliërs niet meer verdacht'

Steven (raistlin6)

Vijf van de twaalf Somaliërs die op kerstavond in Rotterdam werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme worden niet langer verdacht. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zondag.

Twee mannen van 32 en 40 jaar met een Nederlandse verblijfsvergunning zijn zondagavond vrijgelaten. Drie Somaliërs zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst van de politie. Het gaat om twee mannen van 30 en 40 jaar met een Deense verblijfsvergunning en een 36-jarige man zonder verblijfsvergunning.

De recherche kon geen bewijs vinden dat de vijf betrokken zijn bij terroristische activiteiten. De twaalf verdachten werden aangehouden na een ambtsbericht van de AIVD. Een aantal Somaliërs zou op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland willen plegen.

De nationale recherche viel vrijdag een belwinkel en vier woningen in Rotterdam binnen. Ook werden invallen gedaan in twee motelkamers in de gemeente Gilze-Rijen.

De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht van de AIVD, waarin werd gemeld dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland wil plegen. Met de arrestaties wilden het OM en de politie in de eerste plaats voorkomen dat een aanslag werd gepleegd. Bij de doorzoekingen zijn geen wapens of explosieven gevonden.