Betoging in Moskou tegen etnisch geweld

bennootje

Enkele duizenden mensen hebben zondag in Moskou gedemonstreerd tegen het toenemende etnische geweld in Rusland. Sommige betogers hadden posters bij zich met de tekst 'fascisten brengen Rusland te schande' en riepen 'Nee tegen fascisme'.

De bijeenkomst in het centrum van Moskou werd door burgergroepen georganiseerd in reactie op de rellen van 11 december, toen duizenden Slavische nationalisten en voetbalsupporters 'Rusland voor de Russen' roepend door de straten bij het Kremlin trokken. De relschoppers vochten met de politie en tuigden mensen afkomstig uit de Kaukasus af.

De onlusten buiten het Kremlin riepen twijfels op over het vermogen van de overheid om de toenemende vreemdelingenhaat de kop in te drukken. De politie pakte in de dagen daarna in Moskou en Sint-Petersburg honderden mensen op om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. President Dmitri Medvedev verweet vrijdag de politie te laat te hebben ingegrepen.

"In Rusland is elke stad en elk dorp multi-etnisch en elk oplaaien van nationalisme in Rusland maakt het land kapot", zei oppositieleider Vladimir Ryzjkov. Mensenrechtenactivist Lev Ponomarjov zei dat het van belang is dat de autoriteiten onder ogen zien dat nationalisme bestaat in Rusland. "Wij moeten het recht voor zijn raap zeggen: ja, er is Russisch nationalisme, het is een maatschappelijk probleem en wij moeten het aanpakken."

Analisten menen dat het conflict in Tsjetsjenië, waarin zowel Russische ordetroepen als militante islamisten wreedheden begingen, geleid heeft tot toenemende vreemdelingenhaat en neo-nazisme in Rusland, als ook tot groeiende haat tegen Russen en de heerschappij van Moskou in de Kaukasus.