Turkije en Israël willen betrekkingen herstellen

De diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Israël, die na de Israëlische aanval op een Turks schip met hulpgoederen op weg naar Gaza, tot ver beneden het vriespunt bekoelden, moeten worden hersteld. Bewindslieden van beide landen hebben dat gezegd.

Bij de aanval op het Turkse schip de Mavi Marmara, eind mei, werden negen Turken door Israëlische commando's gedood. Het schip, dat zondag na reparatie terug in Istanbul arriveerde, was onderdeel van een hulpkonvooi dat de Israëlische blokkade van de Gazastrook wilde doorbreken. Turkije reageerde woedend op de aanval en riep zijn ambassadeur terug. Het land eiste excuses van Israël, maar laatstgenoemde weigerde dit, omdat de commando's uit zelfverdediging zouden hebben geschoten.

Mavi MarmaraVolgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu moet Israël zich verontschuldigen voor het doden van de Turken en compensatie betalen. Dan kunnen de betrekkingen worden hersteld. Hij wees erop dat de activisten in internationale wateren waren gedood. Volgens de bewindsman heeft Turkije zijn goede wil al getoond door hulp te bieden bij het blussen van bosbranden in Israël.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat ook Israël vindt dat de betrekkingen moeten worden hersteld. Vooralsnog wijst echter niets erop dat het land bereid is verontschuldigingen aan te bieden. Israël heeft altijd gezegd dat de aanval noodzakelijk was omdat de schepen wapens hadden kunnen vervoeren. Toch lijkt het waarschijnlijk dat de betrekkingen binnenkort worden hersteld. In juli voerden de twee landen hier namelijk al in het geheim overleg over, nu treden ze met deze doelstelling in de openbaarheid.

Turkije, het eerste moslimland dat Israël erkende, was jarenlang diens trouwste bondgenoot in de regio. Het was altijd een populair vakantieoord voor Israëliërs, en fungeerde bovendien als oefenterrein voor de Israëlische krijgsmacht. Omgekeerd is Israël een belangrijke wapenleverancier voor het Turkse leger. Ook vormen de twee landen een vrije handelszone.