Van den Boog blij met kritische Cruijff

Rik van den Boog is blij met de kritiek die Johan Cruijff de afgelopen maandag op Ajax afvuurde. De algemeen directeur begrijpt het punt dat de icoon wilde maken.

De manier waarop Cruijff zijn kritiek uitte, vond Van den Boog minder positief, maar met de kritiek zelf is de directeur achteraf erg blij. "Kritiek is altijd goed. Wie niet kritisch is, bereikt de top niet", vertelt Van den Boog aan Ajax TV.

"Kritiek is bij uitstek het middel om iemand van gedachten te veranderen. Maar de manier waarop verdient niet de schoonheidsprijs. Daarom ben ik blij dat we nu op een goede manier met elkaar in gesprek zijn."

Inhoudelijk vond Van den Boog de boodschap van Cruijff glashelder. De oud-Ajacied vond dat er van de peilers - topspelers uit de eigen jeugd, goed positiespel - waar Ajax altijd om bekend stond, niets over was.

"Zodra specifieke eigenschappen van spelers wegvielen, vielen we terug naar bedenkelijk niveau", aldus Van den Boog. Uiteindelijk leidde dit zelfs het vertrek van trainer Martin Jol in. "Martin gaf om moverende redenen aan: ik zie die rechterspits uit de eigen jeugd nog niet."

Van den Boog heeft er geen spijt van dat hij Jol afgelopen zomer in Amsterdam hield, toen de Hagenaar naar het Engelse Fulham kon en wou vertrekken. "Dat gebeurde kort voor we moesten aantreden in de voorronde van de Champions League. Na een fantastische reeks in de tweede helft van het vorige seizoen en met een team dat volledig vertrouwen had in de trainer, vond ik dat we niet moesten zeuren, maar doorgaan."