Schadeverzekeraar betaalt berging Anne Frank-boom

Een schadeverzekeraar heeft de kosten voor de berging van de Anne Frankboom 'uit coulance' op zich genomen. De zieke kastanje viel 23 augustus tijdens een zware storm om. De boom is inmiddels geborgen, maar dat heeft bijna 28.000 euro gekost. De Stichting Support Anne Frank Tree was niet voor de bergingskosten verzekerd, maar laat zondag weten dat het probleem nu is opgelost.

De stichting was opgericht om de kap van de boom te voorkomen. De gemeente Amsterdam wilde de boom kappen omdat die door een ziekte om zou kunnen vallen. De stichting zamelde geld in en liet in 2008 voor 75.000 euro een constructie plaatsen die de val van de boom moest voorkomen.

Dit jaar viel de boom ondanks de constructie alsnog. Verschillende bedrijven zijn bezig geweest met het bergen van de boom en de constructie. De stichting kreeg de rekening gepresenteerd. Uiteindelijk heeft Generali Schadeverzekering Maatschappij, een sponsor van de stichting, de kosten op zich genomen.

Stekjes van de boom zijn trouwens de hele wereld over gegaan. De stichting verwacht de verdeling van de resten van de boom begin volgend jaar af te ronden. Daarna wordt de stichting ontbonden.

De paardenkastanje was wereldberoemd doordat Anne Frank hem tijdens de Tweede Wereldoorlog een paar keer beschreef in haar dagboek.


Schadeverzekeraar betaalt berging Anne Frank-boom (Foto: Novum)