Hotelketen haalt foie gras van menu

Eden Hotel Group haalt in het nieuwe jaar foie gras van de menukaart. Dat heeft de hotelketen stichting Wakker Dier laten weten. De stichting had de directie van het hotel daartoe opgeroepen omdat het volgens Wakker Dier een dieronvriendelijk product is.

Directeur van Eden Hotel Group Leon Dijkstra vindt de productie van eenden- en ganzenlever net als Wakker Dier te dieronvriendelijk. Ook vindt hij het niet passend bij een maatschappelijk verantwoord beleid.

Het dure foie gras is omstreden vanwege de manier waarop met dieren wordt omgegaan. Eenden en ganzen worden vetgemest, vaak op wrede wijze.

Andere hotelketens als Bilderberg, Carlton, Mövenpick en Marriott Hotels stopten al eerder met het serveren van ganzenlever. Volgens Wakker Dier zijn er nu bijna geen hotelketens meer die foie gras op de menukaart hebben staan.

Eerder deze week werd ook bekend dat de consumptie van foie gras de afgelopen drie jaar sterk is afgenomen. Werd er in 2007 in Nederland nog ruim 73.000 kilo ganzenlever gegeten, vorig jaar was dit afgenomen tot 32.000 kilo.

Wakker Dier voert momenteel campagne met Jort Kelder om het eten van foie gras tegen te gaan. De vegetarische presentator heeft radiospots ingesproken waarin hij mensen oproept met kerst geen ganzenlever te eten.


Foie gras van menu afgehaald (Foto: Novum)