Ex-president Venezuela Pérez overleden

De voormalige Venezolaanse president Carlos Andrés Pérez is zaterdag op 88-jarige leeftijd in Miami (VS) overleden. Dit heeft zijn naaste familie bekendgemaakt. Pérez was twee keer president van het land, van 1974 tot 1979 en van 1989 tot 1993.

Zijn eerste presidentschap werd gekenmerkt en economisch gezegend door de spectaculair snel stijgende olieprijzen. 'Saudi Venezuela' was sinds eind jaren twintig een van de grootste olieproducenten ter wereld.

Pérez was een drijvende kracht achter de nationalisatie van de oliesector. Zijn regering betaalde Amerikaanse en Brits-Nederlandse oliegiganten circa 1 miljard toenmalige Amerikaanse dollars en nam op 1 januari 1976 de hele oliesector over.

Zijn tweede ambtstermijn was tijdens een voortslepende economische crisis en kende volksopstanden en twee pogingen tot een staatsgreep. In mei 1993 werd hij door het Hooggerechtshof gedwongen af te treden wegens beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik. Eind jaren negentig week Pérez uit naar Florida (VS) waar hij zich ontpopte als een fervent criticus van de huidige links-populistische Venezolaanse leider Hugo Chávez.

Ex-president Pérez van Venezuela overleden
Ex-president Pérez van Venezuela overleden (Foto: ANP)