Generaal Petraeus prijst Pakistan

De commandant van de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, generaal David Petraeus, heeft Pakistan geprezen om zijn 'indrukwekkende' inspanningen om opstandelingen te bestrijden. Hij zei dat er al verschillende gecoördineerde acties aan weerszijden van de Afghaans-Pakistaanse grens hebben plaatsgevonden en kondigde aan dat deze 'hamer-en-aambeeldoperaties' volgend jaar worden opgevoerd.

De Verenigde Staten hebben er lang bij Pakistan op aangedrongen Afghaanse Taliban en andere extremistische groepen die zich in het tribale grensgebied ophouden aan te pakken. De Amerikaanse druk veroorzaakte regelmatig wrijving in de betrekkingen met Pakistan, waarbij Islamabad zich stoorde aan de suggestie dat het te weinig deed.

In een interview zaterdag aan boord van een legervliegtuig waarmee Petraeus zaterdag verschillende legerkampen in Afghanistan bezocht, benadrukte de Amerikaanse commandant dat Pakistan een pluim verdient voor de manier waarop het de verschillende groepen extremisten in het land heeft aangepakt. Pakistan onderkent nu ook 'de noodzaak om meer te doen om zijn vorderingen op dit gebied te consolideren, en wij gaan de zaken met hen coördineren om ze bij hun operaties te helpen', zei Petraeus.

Consolidatie in de Swat-vallei, de Northwest Frontier Provincie en de tribale gebieden is noodzakelijk voordat het Pakistaanse leger zijn operaties tot andere gebieden uitbreidt, zoals het van extremisten vergeven Noord-Waziristan. "Ze onderkennen dat ze sommige operaties die ze hebben uitgevoerd moeten voltooien voordat ze significante nieuwe operaties beginnen."

De Pakistanen pakken vooral groepen aan die worden gezien als een bedreiging voor de binnenlandse veiligheid, zoals de Pakistaanse Taliban, maar schroomden tot nog toe om in actie te komen tegen extremisten die vanuit Noord-Waziristan actief zijn in Afghanistan, zoals het Haqqani-netwerk.

Petraeus zei dat vooral in de afgelopen twee maanden sprake is van 'zeer nauwe coördinatie' tussen Pakistan en Afghanistan, en dat hij zelf regelmatig overleg voert met de Pakistaanse legerleider, generaal Ashfaq Parvez Kayani. "Alle deelnemers onderkennen de noodzaak om meer te doen tegen sommige elementen die de veiligheid in Afghanistan ondermijnen."


Generaal Petraeus prijst Pakistan (Foto: Novum)